Борислав Сандов (ДБ): Затваряме ТЕЦ "Брикел", защото не отговаря на екологичните изисквания

  • 29 юли 2022 08:39

  • 1440
  • 5
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Затваряме ТЕЦ "Брикел", защото не отговаря на екологичните изисквания, на европейските норми и на българското законодателство. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на околната среда и водите в оставка Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е.

Собствениците не желаят да модернизират предприятието, за да не замърсява околната среда и да не уврежда човешкото здраве. Днес ТЕЦът ще бъде информиран с документи, че трябва да изключи котлите и да очаква пломбиране на инсталацията, каза Сандов.

Правителството затваря ТЕЦ „Брикел”

По думите му "Брикетна фабрика" може да работи, ако си осигури пара от съседния ТЕЦ. Това може да стане за дни. Става въпрос за няколко десетки метри тръба, за да може хората в Гълъбово да не останат без топла вода. Това е отговорност на собствениците, каза Сандов.

"Странно е въобще, че това предприятие работи тази година. От 15.12 миналата година, то е с ново комплексно разрешително. За мен предприятието не желае да се съобразява с новите изисквания.", каза той. "То трябва да работи с 80% въглища, 20% слама. Като отидохме се установи, че работи със 100% въглища.", коментира Сандов.

"Ние разполагаме с модерна техника, която да измери серния диоксид и вредните емисии. Тя отчете максимални стойности.", потресен е министърът. "Около 2000 човека в Гълъбово ползват този ТЕЦ. Ние затваряме само ТЕЦ-а, но брикетната фабрика може да продължи да работи.", каза той.

"Гълъбовци мисля, че няма да останат без топла вода и ток. ", смята Сандов. "Тази година нямаме проблем с фекални води в морето. Имаме проблеми с умрели делфини заради войната в Украйна.", каза министърът.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1440 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
В

2022.07.29 | 10:05

3
Има Българска технология с която може за месеци да се обнови централата и емисиите са нулеви,ама нали искате България да я съсипете и така ви е наредено.

2022.07.29 | 14:04

5
Тя е частна, просто на олигофрена не му се дават пари,не му и пука ,че замърсява и трови хората,пара да тече е важно за него.
Петър

2022.07.29 | 10:28

4
Отстрани изглежда че само рушат и работят в интерес на запада. големи глупаци, сами си викат европейците елате и ни вижте кк замърсяваме и хоп затваряй, ще купуваме и ток.
Моите неуважения

2022.07.29 | 09:50

2
Отрочета на Костов,вие знаете само да затваряте.

2022.07.29 | 09:14

1
палавник! занеси им ти заповедта! тия семейства дето обричаш на глад ще ти оглозгат кокалите!

Добави коментар

Водещи новини