Парламентът ратифицира изменението на офертата за изтребителите

  • 27 юли 2022 18:24

  • 1037
  • 2
Парламентът ратифицира изменението на офертата за изтребителите
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие на второ четене Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение №1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“.  

В мотивите към законопроекта се посочва, че промените включват: актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав (летци - 2 души, инженерно-технически състав - 5 души); коригиране на стойности на различни линии по договора и пренасочване на средства между тях; коригирани срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти; промяна на някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни промени. 

Румен Гечев и министър Заков в тежък сблъсък за изтребителите F-16

Въпросното изменение и допълнение не увеличава стойността на подписания през 2019 г. договор и не изисква допълнителни вноски към вече заплатената от България авансова сума. С предложеното изменение не се намаляват или стесняват заложените способности на оръжейната система F-16 Block 70, както са заявени в изискванията на българската страна при подписване на договора за доставка.

Отпадна разпоредбата, която предвиждаше министърът на отбраната да може без ратификация от Народното събрание да сключва изменения и допълнения на международни договори, когато това е свързано с техническите, организационните или с други параметри на доставката на изтребителите. 

Парламентарни комисии ще обсъдят промени в договора за самолетите Ф-16

Единствен Николай Дренчев от "Възраждане" взе думата по законопроекта на второ четене. Той посочи, че в предложението на Министерския съвет (МС) е направен опит да се отнемат права на Народното събрание и да се делегират на министъра на отбраната, но това е поправено между първо и второ четене.

Дренчев коментира, че България е купила "котка в чувал", самолет само на чертеж, и в следващото Народно събрание този въпрос ще стои на дневен ред. Този МС в оставка за няколко дни не можа да ни предложи ратифициране на още един договор за още осем F-16, който по същия начин щеше да бъде сключен набързо и без необходимата грижа за българските Военновъздушни сили и за Българската армия, каза той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1037 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
wtf

2022.07.27 | 19:04

2
какви изтребители бееее!!!!!!!!???????/

2022.07.27 | 18:34

1
Оооох дали ще съм жив да ги видя тези мистериозни самолетчита

Добави коментар

Водещи новини