От МФ отговориха на обвиненията на Гроздан Караджов

  • 27 юли 2022 17:07

  • 1832
  • 7
От МФ отговориха на обвиненията на Гроздан Караджов
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

В отговор на неверни твърдения на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройство в оставка Гроздан Караджов, Министерството на финансите внася следните уточнения, базирани на фактите:

1. МФ няма намеса в съдържанието на документациите за възлагане на цитираните обществени поръчки, както твърди Караджов.

Провеждането на държавната политика в областта на строителството, ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа е отговорност и задължение на министъра на регионалното развитие и управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Тяхно задължение е да обезпечат провеждането на законосъобразни процедури за възлагане на обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. Министерството на финансите, чрез Агенцията по обществени поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция, осъществява единствено предварителен и при необходимост последващ контрол за законосъобразност на обществените поръчки. Съгласно действащата нормативна уредба, АОП осъществява предварителен контрол на случаен принцип и обявените през настоящата година процедури от АПИ не са попаднали в обхвата на този контролен инструмент.

Министър Караджов отговори на Кирил Петков: Очевидно вече сме в предизборна кампания

2. Министър Караджов неправилно прехвърля отговорността към Комисията за защита на конкуренцията при положение, че АПИ е прекратила процедурите преди едно от трите производства на КЗК да е приключило и без да обжалва другите две решения на регулатора.

Срещу решенията за откриване на обявените процедури пред Комисията за защита на конкуренцията са постъпили жалби, по които са образувани три производства. Едното все още не е приключило, а по другите две на 16.06.2022 г. са постановени отменителни решения на на КЗК. Агенция „Пътна инфраструктура“ не обжалва решенията на КЗК пред Върховния административен съд, а на 29.06.2022 г. прекратява всичките седем обявени процедури.

От изложеното е видно, че Министерството на финансите няма както нормативно установена, така и практическа роля в процеса на провеждане и прекратяване на визираните поръчки. МФ няма отношение към правните и обществените последици от действията и бездействията на възложителя в лицето на АПИ.

Владимир Василев
1832 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Простако банкянски!

2022.07.27 | 18:47

7
Сложи го на "боса" ти от Банкя -престъпника от подземния свят, който ограби България и направи държавата ни за резил по света и у нас с потресаващата си неграмотност, простотия и селяндурска простащина! А после намини край дивана, че и там има на кого да го "сложиш", ама първо ще трябва да му измиеш задника!
Тодорова

2022.07.27 | 17:32

2
Гнусен палячо, махай се до къто е време защото народът ще те линчува. Народът помни и не забравя Караджов.
Болгара

2022.07.27 | 18:18

6
Не забравя,не забравя затова сме на това дередже.

2022.07.27 | 18:17

5
БСП падне , защото основният партньор , незаконен син на Мухамар Гадафи , Слави Трифонов не даде съгласието си .
Господи!

2022.07.27 | 17:23

1
Господи, какво жалко нищожество е учиндолският брокер Гроздю и какъв мръсен лажец! Какво гнусно и отвратително нищожество! Ама то пък, като е станало лакей, санитар и брокер на Сакатото чудовище на дивана ,какъв друг може да бъде?! Огледален образ на Хаджията, на Джебчията и на Рупчевата фъфлеща "юристка" на чалгарската сбирщина!
умри бе

2022.07.27 | 17:46

4
трол прокопиевски, да ти го тура в смърдящата копилдашка гнусна муцуна.. гробокопач на Родината ми

2022.07.27 | 17:35

3
Кокорчо пак го опънали неправилно

Добави коментар

Водещи новини