Каримански: Отговорното поведение е да има кабинет с третия мандат

  • 16 юли 2022 12:32

  • 997
  • 12
Каримански: Отговорното поведение е да има кабинет с третия мандат
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Нагласата в "Има такъв народ" е да има правителство с третия мандат във формата на доскоро съществуващата коалиция. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Любомир Каримански, депутат от ПГ на ИТН и председател на комисията по бюджет и финанси в 47-ото Народно събрание.

"Има шансове. Позитивно съм настроен и съм оптимист. Колегите от ДБ и БСП имат желание за съставянето на правителство, те постъпват отговорно и осъзнават отговорността. Това е отговорното поведение - да има кабинет с третия мандат. Затова го разглеждаме като един общ мандат между всички коалиционни партньори, които бяхме в началото. Нямаме фискация мандатът да е у "Има такъв народ". Която и да е от другите политически сили да имат мандата, смятаме, че желанието да има правителство ще е факт", добави той.

Сабрутев от ПП: Надявам се президентът да даде мандата на ДБ

За да участват в евентуален кабинет с третия мандат, от "Има такъв народ" държат на подробна управленска програма и ясно разписан комуникационен план между коалиционните партньори, "за да не се скъса пак връзката" между партиите в управлението.

От партията смятат, че е редно на преден план да излязат експертите, а не политическите лидери. Каримански посочи, че именно затова Слави Трифонов не е начело на преговорите, а вчера и Тошко Йорданов е дал знак, че политическите фигури трябва да се отдръпнат.

"Когато едни лидери направят крачка назад, е редно и другите лидери да направят крачка назад. По-доброто е крачка назад на всички лидери и нека технократите и тези, които наистина прилагат стандартите, да заемат тяхното място.", призова Каримански.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента заяви още, че тревогите за наближаващата есен са в много посоки - от това откъде ще получаваме газови доставки до инфлацията, която продължава да расте, макар и с по-бавен темп.

Шефът на КЕВР: Няма да студуваме поради липса на газ

"Може би има място за притеснение, но няма място за страх и паника. Страхът и паниката биха обладали тези, които не знаят как да управляват процесите. Средносрочните и дългосрочните енергийни източници в България кои са? Два танкера с газ, после азерски газ и по натам? Нямаме яснота в средносрочна и дългосрочна перспектива. ЕЦБ достатъчно забави процеса по реакция на лихвената си политика. Сега няма да се учудя лихвата да се вдигне директно с 0,5%. Това значи, че няма как да се опитаме да приземим кризата толкова леко, а ще е по-твърдо. Ще бъдем изправени и пред внос с по-висока цена, изравнявайки лева с еврото. Инвеститорите искат спокойствие и предвидимост. За да може да става това с макросредата около тях няма как да не бъдат притеснени от войната в Украйна. Затова повечето в момента се насочват към САЩ, защото там е доста по-спокойно." - каза Каримански.

Според него, няма да се налага допълнителна актуализация на бюджета наесен. Ако има нужда да се правят корекции, те могат да станат и през бюджетната процедура за следващата година, която трябва да стартира през септември-октомври.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
997 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
пази боже!

2022.07.16 | 16:37

11
Ако останете кражбите продължават, а народа загива!
БЕЗ ГЕРБ

2022.07.16 | 16:35

10
ДОБРИ ОПЦИИ ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА!
БЕЗ ГЕРБ

2022.07.16 | 16:35

9
ДОБРИ ОПЦИИ ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА!

2022.07.16 | 12:52

1
Време е крадците Кирчо и Асенчо да си вървят към пандиза, където им е мястото
Експерт

2022.07.16 | 16:34

8
Чакай, не бързай - Бочко е първи и има запазено място!
Ээээ

2022.07.16 | 13:03

2
"Полицай от Специализираното подразделение за опазване на обществения ред във Варна, отличен с 20 награди за залавяне на опасни престъпници, е бил арестуван за участие в лизингова измама със смартфони...." - сега този криминал е депутат. Всичко е наред?
лекето Каримански,

2022.07.16 | 16:22

7
Лайното Балабански, Тошко Африкански и Булонката на Библиотекарския отекоха в канала!
ужас!

2022.07.16 | 15:20

6
Агентсавовият кандидат за управител на БНБ все по-уплашено гледа! А Балабана Джебчията пък все по-свирепо и все по-кръвнишки! Такъв страх ги е обзел и такава паника ги тресе, че свят им се е завил на чалгарите! И тия двамата, и дългоносата чалгарска "юристка" с кривата уста, и Хаджията Тошко с просташкия език, нещо много взеха да напъват за нов кабинет в този парламент! Горките чалгарски нищожества, горките кремълски лакеи! Днес обаче Андрей Гюров заяви, че страницата с тях е затворена не само за ПП, но и за българския народ! Заяви, че ПП никога няма да преговаря с палачите на Никола Минчев, на Кирил Петков и на усилията им да спасят България от мафията и мутрите - ортаицте на Сакатия от Учиндол!
КАРЛОС

2022.07.16 | 14:53

5
За твое разочарование с третия мандат няма да има кабинет. сега започва връчването на чистачките на стаите на партиите.... те може да са изровили от кошчетата за боклук някое хвърлено смачкано листче с нахвърлен проектокабиМинет!
nn

2022.07.16 | 13:04

3
bokluk mnogo iskam da imate i vie slugite ot ITN kabinet ta da vi vidia kak shte se oserete prez zimata.
пешо

2022.07.16 | 13:13

4
колко пъти трябва да настъпваме мотиката итн мисля че вече е трябва

Добави коментар

Водещи новини