Христо Иванов: Трябва да бъде направено възможното усилие за управление в този парламент

  • 15 юли 2022 16:06

  • 834
  • 11
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Провеждаме консултации преди даването на третия мандат с надеждата да се намери обединение около ясни, приемливи за всички цели и приоритети, така че да се осигури последната възможност за формиране на правителство в рамките на това народно събрание. Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в нчалото на разговорите с "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", предаде репортер на Novini.bg.

Като активни участници в управлението на страната, аз съм сигурен, че си давате сметка не само за моментното измерение на кризите, но и за тяхната проекция в месеците напред, предвид някои утежняващи обстоятелства, като липсата на дългосрочни договори за доставка на газ, забавянето с емисиите на теглене на дълг, невъзможността да се поддържа транспортната мрежа, липсата на подготвени закони в парламента за Плана за възстановяване и устойчивост, буксуване на правосъдната реформа, модернизацията на въоръжените сили, която има важно значение в настоящата геополитическа ситуация и ред други факти. Всички разбираме, че е необходимо да има работещ парламент, за да премине България по-лесно през тези кризи и не само по-лесно да премине, а и по-бързо да очертае един стратегически хоризонт, така че да не допуснем изоставане на страната ни, която да остане в периферията на Европа, заяви Радев.

Вие вече заявихте, че ще положите усилия формирането на правителство в рамките на третия мандат да се случи, водите и диалог с всички потенциални партньори, но е важно как виждате формулата за излизане от политическата криза, за да можем да решаваме всички останали кризи. На каква база ще водите този диалог, ако получите третия мандат, около какви приоритети и програми смятате да обединявате усилията на останалите партньори в коалицията? С кого сте готови да говорите и докъде бихте отишли на компромис спрямо вашите ясно изразени принципи и ценности, защото явно българските граждани очакват неотложно решаване на техните проблеми, а това няма как да стане без диалог, без разбирателство и без компромиси от всички, попита държавният глава.

Провеждането на тези консултации преди третия мандат, макар и да не е предвидено в Конституцията, за нас е много конструктивна стъпка. Намираме се наистина пред изключително сложно предизвикателство – в една поредица от политически кризи, парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства, се препокрива с един сплит от кризи в зародиш – задаващата се рецесия, финансовите измерения, свързани с инфлацията. Политическата криза – това, че толкова дълго време политическата система не може да роди стабилно управление, се свързва и с този контекст и се превръща в един от най-рисковите моменти в страната, каза съпредседателят на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

Ние смятаме, че трябва да бъде направено възможното усилие с диалог да бъде излъчено управление в този парламент, поради обективните кризи и факта, че ако не започнем веднага решаването на кризите в рамките на едно излъчено правителство, което има парламент зад гърба си, ние рискуваме не само да възникнат, а и да се окажем тотално неподготвени за тях. Ние се боим, че няма никакви гаранции, че още един цикъл от избори ще родят различен парламент. Тръгвайки към нови избори, в много голяма степен на вероятност вървим към влошаване на възможността за вземане на решения, защото кампанията ще бъде поляризираща и това ще направи още по-трудно намирането на консенсус в следващия парламент, посочи Иванов.

На кого ще бъде връчен третият мандат? Консултациите при президента стартират

Той отбеляза, че българската политическа класа се е отучила да се фокусира върху приоритети. Популизмът взима такъв връх, че парламентарната демокрация е в опасност. Трябва да спасим парламентарната демокрация и да утвърдим парламентарната република. Затова смятаме, че третият мандат – като мандат на диалога, като мандат на излизането извън обичайните политически клишета, е възможност за всички нас да преодолеем тази криза, вместо да я засилим с една предизборна кампания, каза Иванов.

Той добави, че от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" са готови да участват в усилията за формиране на правителство – и като мандатоносители, и като на участници в преговори.

Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския каза още, че ако президентът връчи мандата на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", условията, които партията ще поставя, ще бъдат сведени до минимум.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
834 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Анонимен

2022.07.15 | 21:09

11
На Продължаваме Промяната им предстои съдбата на Имаше Такъв Народ!
Анонимен

2022.07.15 | 18:03

10
Избирателите на ГЕРБ са мнозинство! Временното крехко мнозинство на ПП и шарената безпринципна коалиция никога няма да доведат до стабилно управление на България!
ууууууу

2022.07.15 | 17:04

9
Я се разкарайте с тези измислени правителства ИЗБОРИ! ИЗБОРИ!!

2022.07.15 | 16:36

3
Така е когато народа не носи отговорност за съдбините си. Така наречената политическа класа взима решенията без референдуми. Ми, да си ги взима тогава и да си носи отговорността.

2022.07.15 | 16:58

8
Тогава, как ще намерим виновния?

2022.07.15 | 16:54

6
извинявай, каква отговорност? Отговорността не се яде, с нея не се плащат битови сметки...

2022.07.15 | 16:58

7
Ристо ти си боклук червен келеш, МУТРА,
РОБСКА ДУШИЦА Е БЪЛГАРИНА

2022.07.15 | 16:52

5
БЕЗ ПРЕДАТЕЛИ И БЕЗ ПОРОБИТЕЛИ НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ.
Умник Гюро

2022.07.15 | 16:14

1
Уведомете българските граждани какви са тези самолети, които летят безконтролно във въздушното пространство на България и пръскат тежки метали и химикали във въздуха? Това искат да разберат българите: кой ги избива безнаказано? Защо Фатмака Радев, правителството и парламента мълчат по въпроса? Искат да ни избият ли?
грух

2022.07.15 | 16:40

4
и хормони хвърчат отгоре, а от почвата излиза ботокс и ти влиза в анала
nn

2022.07.15 | 16:35

2
grobarski bokluk niama kak da imate razlicno upravlenie shtom partiata na kirco i kokorco shte bade vodeshta

Добави коментар

Водещи новини