Народното събрание подкрепи създаването на временна комисия за газопроводите за пренос на руски газ

  • 13 юли 2022 21:54

  • 1489
  • 3
Народното събрание подкрепи създаването на временна комисия за газопроводите за пренос на руски газ
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

С единодушие Народното събрание подкрепи създаването на временна комисия, поискана от ГЕРБ, която да установи всички факти и обстоятелства за газопроводите за пренос на руски газ - "Южен поток",  "Балкански поток" и причините за забавянето на изграждането на Междусистемната газова връзка между Гърция и България, съобщи БНР.

Вносителите от ГЕРБ подчертаха, че работата на временната комисия е необходима в геополитически момент, в който са прекъснати доставките на руски газ и под риск е поставена българската енергийна сигурност.

Парламентът ще разследва доставките на суров петрол до Лукойл Нефтохим

Комисията ще има за задача да установи фактите около строителството на енергийните проекти, възложените обществени поръчки до резервиране на капацитет. Според депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова, с работата на комисията ще се спрат спекулациите по енергийните проекти, реализирани по време на управлението на Борисов.

В допълнение, временната комисия ще има задача да установи и провери истинността на твърденията на премиера в оставка Кирил Петков, че цената на километър на един газопровод е в пъти по-висока от цената на друг, при равни други условия. Членовете на временната комисия са 14 - по двама от парламентарна група, а срокът на действие на комисията е 1 месец. За неин председател беше избран Иван Манев от "Продължаваме промяната".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1489 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
баце

2022.07.13 | 23:30

1
И кво от това, българия не получава руски газ заради просто киро. За сметка на това транзитира газ към държави , които са си платили консумацията с рубли.
01З

2022.07.14 | 23:44

3
Рубли за крвпостноселската рая
Слава на РУСИЯ!!!

2022.07.14 | 05:27

2
Тиквата с кого играеше на карти? На кого подаряваше кученца? Какви шлемове подписваше и какви членове лапаше? Забравихте ли вече?

Добави коментар

Водещи новини