ДБ поиска спешен одит на ЦГМ и "Метрополитен"

  • 11 юли 2022 15:40

  • 599
  • 0
ДБ поиска спешен одит на ЦГМ и "Метрополитен"
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Общинските съветници от “Демократична България” (ДБ) Симеон Ставрев и Иво Божков поискаха спешен одит на двете системи за таксуване на пътниците в градския транспорт на София - „Център за градска мобилност и “Метрополитен”.

Целта е да се установи какво е актуалното финансовото състояние на двете дружества, които управляват градския транспорт в столицата, тъй като предстои гласуване дали “Метрополитен” ЕАД да престане да бъде издател на билети и карти и да стане само разпространител, съобщиха от пресцентъра на ДБ. “Вярваме, че е редно общинските съветници да са запознати с всички обстоятелства и факти по въпроса, за да можем да вземем обективно решение. В публична дискусия стана ясно, че ЦГМ не знае как работи системата на метрото и обратното – метрото не знае как работи система на ЦГМ”, заяви Симеон Ставрев.

Той отдавна апелира в София да има само едно дружество, което управлява градския транспорт - наземен и подземен. Също така Ставрев системно настоява за пълна прозрачност на данните за пътникопотока и продадените превозни документи, за да може да се вземе най-оптималното решение за цената на билетите и картите в София. „Все още нямам достъп до данните на тикет системата в реално време. Аргументът на ЦГМ е, че ни пращат обобщена справка по въпроса. За мен това не е достатъчно - не мога да предложа оптимизация на линии на градския транспорт, просто защото нямам достатъчно информация“, каза общинският съветник. 

ДБ: Защо ЦГМ купува газ за столичните автобуси от частна фирма

“За целта молим в най-спешен порядък зам.-кмета по дигитализация да направи преглед на двете системи и да даде становище по техническата част на доклада, внесен от колегите от ГЕРБ, ВМРО и Спаси София преди заседанието на 21 юли 2022, на което ще се разглежда финално темата”, каза той.

Ставрев и останалите общински съветници от “Демократична България” нееднократно са повдигали публично въпроса с прозрачността при продажбата на превозни документи от страна на ЦГМ и “Метрополитен”. Според него след като метрото самостоятелно издава, продава и отчита продажбите на карти и билети пред Столичния общински съвет, са възможни злоупотреби.

Филип Епитропов
599 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини