Журналист: По-дълго управление на Радев означава катастрофален провал за политическата класа

  • 11 юли 2022 11:54

  • 4941
  • 4
Журналист: По-дълго управление на Радев означава катастрофален провал за политическата класа
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Страната е в много тежка нестабилност и тази тежка нестабилност се оказва в интерес на повечето от големите политически играчи в парламента." Това мнение изрази в интервю за БНР Людмил Илиев, журналист и политически анализатор на вестник "Сега".

"В един момент излиза, че предсрочните избори са по-изгодни за всички големи политически партии, като се започне от ПП, ГЕРБ, ДПС, "Възраждане". Може би единствено ДБ и БСП нямат интерес от това, тъй като техните резултати ще паднат, ако следват същата тенденция от миналата година", заяви Илиев.

В хода на политическото развитие миналата година установихме, че може да се окаже, че държавно-политическото ни устройство крие рискове от това центърът на властта да се премести в президентската институция, при това според Конституцията, отбеляза той.

"Не ставаше въпрос за извънредна експанзия на властта от страна на президента, нещо, което става екстралегално, извън закона, извън Конституцията. Той просто направи това, което му дава Конституцията като правомощия. Политическата ситуация му позволи да съсредоточи в себе си цялата власт в страната. Тук говорим по-скоро за недостатък на нашето конституционно устройство, който досега е останал скрит за нас", посочи Илиев.

"Проблемът е в слабостта на политическите партии. Това, което позволява тази квази президентска република, е именно неспособността на политическите партии да организират силно парламентарно управление, което да излъчи силно редовно правителство. Когато тях ги няма, тогава Конституцията повелява, че президентът трябва да управлява. Неизбежно стигаме до този момент", изтъкна журналистът.

"Румен Радев определено играе много добре ролята на човек, който с неудобство поема функциите на глава на изпълнителната власт", заяви Илиев.

Журналистът е категоричен, че ако се случи управлението на Радев да бъде по-продължително, това ще е "катастрофален провал на българската политическа класа, не на президента".

Румен Радев връчва втория мандат за кабинет след 13 юли

Илиев посочи, че има податки, че трябва да се търси нормализация на отношенията с Русия, но все още не знаем какво конкретно означава това. Той обаче определи като невероятно възстановяване на руското дипломатическо присъствие у нас в доскорошния му вид.

Той анализира и хипотезата да влезем в спирала от предсрочни избори, като не очаква радикална промяна в геополитическата ориентация на страната: "Но определено смекчаване на позицията по отношение на Русия има шанс да се случи."

Топката вече е прехвърлена в Северна Македония, освен ако не се окаже истина това да има допълнителна редакция на френското предложение, с която българският парламент не е запознат, подчерта Илиев.

Людмил Илиев вижда края на сближаването между Румен Радев и ГЕРБ в агресивната им позиция спрямо правителството на Кирил Петков: "Неговият край ще дойде съвсем скоро, когато Румен Радев вече ще стане глава на изпълнителната власт, а ГЕРБ-СДС ще остане опозиция. Не ми се струва реалистично да говорим, че е възможно по някакъв начин те да действат заедно. Това ще е огромен репутационен удар за президента, а той определено не е неумел в политиката човек."

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4941 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Легия

2022.07.13 | 19:31

4
Не преди а след 1944 както било ред и закон .Време е ОФ да поеме властта Всички корумпирани и мошеници във Белене при прасетата.
Умник Гюро

2022.07.11 | 13:28

3
Българският народ не може да понесе повече тормоз. Време е да се възстанови Законът за Защита на Държавата отпреди 1944г. Този закон ще унищожи комунистите-терористи и масоните и ще запази националния суверинитет на България.

2022.07.11 | 12:58

1
Катастрофата вече стана , ако такъв идиот като тоя Людмил още не е разбрал ! Радев остана единствената работеща институция с доверие ! В него и само в него е надеждата за спасение , глупако соросоиден !

2022.07.11 | 12:59

2
Парламент няма , правителството е идиотско ! Прав сте !

Добави коментар

Водещи новини