Депутатите ще изслушат Петков и Николов на закрито заседание

  • 07 юли 2022 09:29

  • 1885
  • 10
Депутатите ще изслушат Петков и Николов на закрито заседание
© Булфото, архив

Депутатите ще изслушат премиера в оставка Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и министъра на енергетиката в оставка Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен за цената на природния газ. Това ще се случи на закрито заседание заради секретни доклади, които двамата ще представят. 

Предложението е на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

В началото на заседанието изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов предложи заседанието да е закрито, тъй като Николов и Петков ще представят секретна информация. Идеята не беше добре приета от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане". 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви: "Току-що докладвахте материали, постъпили в секретното деловодство. То се намира в другата сграда – т. нар. Партиен дом", посочи тя и допълни, че депутатите не могат да се запознаят с докладите, които ще бъдат представени.

Депутатите изслушват Петков и Николов за доставките и цената на газа

"Считате ли, че можете да прилагате двоен аршин в работата на Народното събрание? Само преди 10 дни имаше предложение за открито заседание на Народното събрание от вас по повод на решенията за РСМ и изслушване на министър Генчовска. Тогава мнозинството с яростна съпротива твърдеше, че няма нищо, което да бъде скрито от българските граждани. Как решенията за РСМ станаха публични, а темата с цената, доставката на газ, с танкерите и сключените договори изведнъж става тема, за която българските граждани не трябва да чуват? Българските граждани, които са данъкоплатци и плащат заплатата на всички ни, трябва да знаят какво се е случвало през цялото 6- месечно провалено управление и трябва да го научат сега от пленарна зала и въпросното изслушване. В противен случай, правя процедура за отлагане на изслушването докато народните представители не се запознаят с въпросните документи в секретното деловодство на Народното събрание", допълни Атанасова. 

Мирослав Иванов отвърна: "Грифът на документите е „секретно“. Категорично няма двоен стандарт. Когато изслушвахме Генчовска, тя не каза, че предмет на изслушването ще е информация, която е класифциирана. И министър Николов, и премиерът, заявиха, че ще се съдържа такава информация. Не може да се прави аналогия между двата случая", категоричен бе той. 

Делян Добрев от ГЕРБ заяви: "Не искам никакви секретни информации, а да стане ясно каква е цената на газа и ще го има ли. Според мен, го правите, за да скриете истината от българските граждани, но няма да успеете".

„Имаме нужда да проведем изслушване в открито заседание така, както вносителят Делян Добрев е поискал. Считам, че сега е абсолютно необходимо да има открито заседание, а вие може да направите предложение следващата седмица да се проведе закрито заседание и да се обсъдят въпросните 4 документа, които се намират в секретно деловодство“, посочи Десислава Атанасова и поиска на днешното заседание да се коментират доставката и цената на газа пред погледите на обществото. 

Кирил Петков открива официално газовата връзка Гърция-България

„Няма нищо секретно в тази информация“, категорична бе бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Венко Сабрутев от ПП ѝ отвърна: „Щом тя смята, че в тези документи няма нищо секретно, да излезе да ги изчете на открито заседание. Единственото несекретно в тази зала е, че две години вие и Борисов лъжехте, че е направена т.нар енергийна диверсификация“.

„Не можете да простите на г-н Борисов, че направи диверсификацията на газ реалност. Откъде сега влиза втечненият природен газ за България? По инфраструктура, която ние сме направили“, отговори Петкова на Сабрутев.

В крайна сметка, по силата на Правилника на парламента Мирослав Иванов обяви, че изслушването ще се проведе на закрито заседание. 

Теодора Павлова
1885 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Умник Гюро

2022.07.07 | 13:15

10
Крайно време е Киро Дрогата да даде отчет какъв точно био-лабораторен бизнес развива в България? И защо единственото, с което се занимава, е да агитира здравите български граждани да си инжектират отровите на Бил Гейтс и Фаучи?

2022.07.07 | 10:17

1
Киро пак е шмъркан.

2022.07.07 | 12:57

9
И насран,а това определено е строго секретно
Какво да ги слушат?

2022.07.07 | 12:18

8
Направо да ги подкарат със сопите!
PaulaFox

2022.07.07 | 11:45

7
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
списвачи

2022.07.07 | 11:02

6
на тоя платен пропаганден и манипулативен парцал новини бг... кога ще напишете какво каза вчера шефа на булгаргаз на комисия, че искат 32% увеличение на цената на газа за този месец и за август е осигурено количество газ за половината месец, за останалите изобщо не се знае дали ще има.... кажете бе мисирчици платени, гробокопачи на България

2022.07.07 | 10:29

4
sramota i kak da glasuvam za teh pak nqma da imat moia glas promqnata kakto i mnogo drugi hora nqma da glasuvat za promqnata

2022.07.07 | 11:01

5
изтрябвал си им, те имат машини, колокото гласове искат толкова
гледахме го

2022.07.07 | 10:25

3
добре се скриха от подмяната

2022.07.07 | 10:22

2
Хахха кви секретни доклади бе циркаджии

Добави коментар

Водещи новини