Проучването на "Алфа рисърч": Една голяма новина, три по-малки и извод

  • 07 юли 2022 08:41

  • 4494
  • 8
Проучването на "Алфа рисърч": Една голяма новина, три по-малки и извод
© БНТ

В проучването на "Алфа рисърч" има една голяма новина, три по-малки и един извод. Това заяви пред БНТ социологът Боряна Димитрова.

Голямата новина е, че България отново живее в силно отслабена, разклатена партийна система. В нея има три партии с относително стабилни електорални корпуси, които могат да бъдат представени парламентарно - ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и с лека условност БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Останалата част от партиите са изключително флуидни, пулсиращи. В един момент могат да се свият, в друг - хората да се мобилизират и да ги подкрепят, но няма гаранция за тяхната устойчивост.

По-малките новини очертават моментната картина. Мобилизация на ПП преди свалянето на Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са. Негативни реакции предизвика и оттеглянето на министрите на ИТН. Става въпрос за избиратели, които са много емоционални и когато става дума за застрашеност на техните избраници, те бързо се мобилизират, каза Димитрова. В столицата и големите областни центрове е увеличена подкрепата за ПП.

Има също укротяване на възхода на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател". От една страна БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е стабилизира позициите - умело лавира между участие в управлението и непрекъснати червени линии. Лявото русофилско пространство - "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и заявката за партия на Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен делят сходен електорат и "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" спира възхода си. Но при тях във всеки един момент може да има преливане на избиратели от една към друга партия.

Според Димитрова "Български възход" черпи избиратели повече от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател".

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е черпи и от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и от негласуващи, както и от ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа, АтакаАтакаПартия "Атака" е създадена на 17 април 2005 г. в София, официално регистрирана в Софийския.

Алфа рисърч: ГЕРБ - 21,5%, ПП - 20,2%. Слави е аут, "Промяната" води по доверие

Третият момент е продължаващият път надолу на ИТН. При избори сега те остават под чертата с 3.3%.

Димитрова заяви, че както и в други страни в Европа, вероятно ще живеем с няколко по-твърди избирателни групи, които ще се ориентират към основни партии и изключително голяма мобилност на избиратели, които търсят своите партии. Припомни, че рейтингът на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в е бил над 30%, сега е спаднал на 8-9%. Има много избиратели, които се ориентират по лидерите и моментна и по политическата ситуация. Спадът при ИТН е започнал от скандалите и преминаване на добрия тон.

Социологът отчете и друга тенденция - симпатизантите на управляващото мнозинство през март-април са били разочаровани, че заявките за кардинални промени на ПП е твърде слабо изпълнена, но в момента, в който се оказа, че е застрашено управляващото мнозинство са се мобилизирали. Видяхме вълна срещу изтеглянето на министрите на ИТН и свалянето на Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са.

Управляващите владеят по-успешно площадите и протестната енергия. Не е ясно в тази битка как ще се структурират политическите процеси в следващите месеци, каза Димитрова.

Според нея не може да се направи устойчиво политическо управление с 5-6 -7 партньори. Това ще бъде едно мъчително управление. Всяка сутрин ще се следи дали има кворум при започване на заседанията в НС. Като политическа отговорност предстоят доста важни решения, напомни тя.

Има и въпросителна как ще се очертае ролята на президента при служебно правителство - дали ще има достатъчно подкрепа и доверие или ще кумулира политическите страсти.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4494 8

Коментари 8

Добави коментар
Ми, да

2022.07.07 | 16:34

8
Ама всички знаят, че Алфа рисърч са на заплата при Прокопиев! Лъжи, лъжи, но изборите са близо и тогава....Само ние, избирателите знаем как ще гласуваме!
гост

2022.07.07 | 11:10

7
Алфа са подлоги на герб. И всичко е ясно .
гост

2022.07.07 | 11:09

6
Алфа са подлоги на герб. И всичко е ясно .

2022.07.07 | 10:11

4
Абсолютно измислено "проучване" платено от ГЕРБ за да въздейства на хората. Както всеки път.
объркал си се

2022.07.07 | 10:27

5
това е платено от прокопиев този път, подмяната няма повече от 12 процента... на дай бг 3 процента са им много
Ние

2022.07.07 | 09:11

2
Не го проумявам, но започвам да си мисля, че трябва да се върне комунизма. Тая идиотщина в тази вече пошла държава трябва да спре. Всички мислят народа за малоумен.

2022.07.07 | 09:59

3
тъп ли си? комунизма се връща, борбата е кой ще бъде управляващият в този дигитален тоталитаризъм, жертвите са ясни
яко лъжи

2022.07.07 | 09:01

1
тея ни мислят за малоумни с тая платена социология хахаха

Добави коментар

Водещи новини