Божанов: Без натиск „Фейсбук” няма да спре руската пропаганда

  • 05 юли 2022 14:33

  • 1418
  • 15
Божанов: Без натиск „Фейсбук” няма да спре руската пропаганда
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Без регулаторен натиск „Фейсбук“ и останалите социални мрежи няма да положат достатъчно усилия, за да решат проблема с пропагандата и с фалшивите новини. Проблемът става особено значим в контекста на агресията на Русия в Украйна. Това стана ясно от думи на министъра на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има по време на дискусия на Съвета за електронни медии на тема „Плурализъм и дезинформация по време на война“.

„Регулаторната посока за действие срещу пропагандата е да се вмени някаква отговорност на социалните мрежи. Аз лично настоявам да има повече контрол върху препоръчването на съдържание, върху тролските фабрики, върху инструментите за разпространение на подобно съдържание. Комуникацията ми с „Фейсбук“ по темата е трудна. Те признават, че задачата е трудна и че се опитват да правят нещо. Но всъщност, докато няма регулаторен натиск, социалните мрежи няма да направят нищо. Към момента те замазват очи, най-меко казано“, коментира той.

Помага ли умишлено българският „Фейсбук“ за разпространението на руски тролове?

"Регулаторните усилия на ЕК по проблема с пропагандата и дезинформацията трябва да са много внимателни и в момента те са такива", каза още министърът.

„Понякога комисията дори е твърде внимателна. Регулацията на социалните мрежи и на онлайн съдържанието като цяло е ходене по тънък лед. В него, ако направиш така, че правителството да взима решения кое е вярно и кое не е вярно, кое да се свали и кое да не свали, е грешно, от една страна. От друга е и технологично почти невъзможно. Имаме 600 доставчика на интернет, които трябва да помолим да свалят нещо, дори да имахме регулаторен механизъм, а такъв няма, за щастие“, поясни той.

"Рекламният вектор също е важен елемент от дезинформацията", добави министърът.

"През 2019 г. „Гугъл“ затяга контрола и става доста по-трудно да се монетизира през „Гугъл“. За сметка на това има други платформи, които имат по-малък контрол и през рекламните платформи се монетизират фалшиви информации“, коментира Божанов. „В момента „Фейсбук“ не знае какво се случва с аудиторията на микро ниво, каза още той. „Те имат някаква обща картина, доклади за целия свят. Те не отчитат по никакъв начин местната картина, проблемите с местната модерация, местния език, социалните разделения. Общият доклад е безполезен, местният би бил много интересен“, обобщи министърът.

В България има едно от най-еврофилските общества в ЕС, като в същото време то е и едно от най-русофилските, заяви политологът Първан Симеонов от "Галъп“. Той отново представи данните от проучване на агенцията, според което след руската инвазия в Украйна влиянието на фалшивите новини в България е нарастнало. Изследването показа, че почти 60 на сто от анкетираните са против действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% от българите обаче по-скоро ги одобряват. Сред втората група най-вече личат по-възрастни хора, за които основният източник на информация е телевизията.

Министър Божанов: Руски хакери атакуват целия ЕС, киберсигурността ни е слаба заради корупцията

„Ние трябва да говорим на българите на български, умерено. Трябва да намерим път към тези хора, да намерим средата, а не да търсим черна или бяла картина. Някъде бъркаме в подхода, не отчитаме местната специфика, смята  Симеонов. Според него въпросите, които трябва да се задават на българите, е дали биха се радвали, ако и техният живот се срине, защото някой е нахлул в страната им. Други въпроси са: Къде бихте желали да живеете и да се образовате – в Русия или в Германия? Какво би станало, ако утре някой припознае част от територията на България като своя?

Теодора Павлова
1418 15

Коментари 15

Добави коментар
Дечо Дечев

2022.08.14 | 13:14

15
И много малко се говори колко Американци са закупили земя в Украйна и за това се дават милиони долари .
Toruk Makto

2022.07.05 | 22:01

14
Ще ми се да се спре тая НАТОвска истерия!!! Докато тоя деменциален дърт педал Байдън е президент...очаквайте още войни!!! Неговия син е замесен с биолабораториите в Украйна!!! Айде да прогледнете вече!!!!.....
Анонимен

2022.07.05 | 19:19

13
НАПЪЛНО ПРАВИЛНО! ПЕЧЕЛЯТ НА ГЪРБА НА УБИТИ И РАНЕНИ!
Майтапчи Йово

2022.07.05 | 18:01

9
Идиотино, а пропагандата по официалните медии на такива краварски лайнари като теб... кога:)))?!?

2022.07.05 | 18:08

12
Откраварскителаинаповеликиняма
ауу

2022.07.05 | 15:55

6
Били ли сте някога в Русия .Москва ,Ленинград -Явно не. Москва е по-скъпа столица от Берлин.А образованието им е на световно ниво .Руснакът върви по улицата и чете.Не се изказвайте неподготвен. А за фалшиви новини ЕС САЩ са царе .Знаете ли колко кореспонденти не могат да се върнат в страните си защото казват и пишат истината за Украина

2022.07.05 | 18:07

11
Браво

2022.07.05 | 14:51

4
В България цензурата на фейсбук се извършва по договор от фирма финансирана от русия. Не се чудете защо някои неща там изглеждат странно. Държавата не я интересува или дори й е удобно да има такава пропаганда. Пета колона, някой?
Майтапчи Йово

2022.07.05 | 18:02

10
Тикво, кой ти пречи да гледаш и слушаш само... БНТ, БТВ, НОВА и останалите... мисирски медии бре, търмък:)))?!?
Умник Гюро

2022.07.05 | 16:24

8
Руските тайни служби имат влияние и държат под контрол около 80% от българския държавен апарат. Тук влизат президентство, правителство, парламент и всички останали управленски структури. Единственото спасение за независима България е да се възвърне Закона за Защита на Държавата, благодарение на който преди 9.9.1944г. българската държава прекъсна опитите на комунисти и западни централи за дестабилизация на България. Помнете това от Умник Гюро: ще ви потрябва.

2022.07.05 | 15:57

7
това ли ви е свободата и демокрацията, да ограничавате мнението на хората? по същия начин го правехте и по времето на ковидидиотизма, ваксините и специалистите, чиито мнения се различаваха от тези на статуквото! връщайте мандата и кой от къде е!
PaulaFox

2022.07.05 | 15:01

5
❤️Спрете да се дрогирате. Знам един сайт, където хиляди самотни момичета чакат да бъдат прецакани. Проверете ги на връзката ➤ Ja.cat/id398062

2022.07.05 | 14:47

3
feisbuk sa tragedia vsi4ki istini se vijjdat vav telegram tam e istinata i horata vijdat s o4ite si 4e zaradi amerika i nato strada ukraina

Добави коментар

Водещи новини