Свиленски след срещата за управленска програма: Представихме нашите приоритети

  • 04 юли 2022 14:43

  • 1311
  • 8
Свиленски след срещата за управленска програма: Представихме нашите приоритети
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Представихме нашите приоритети, които са утвърдени на Национален съвет, в сферите образование, социална политика, здравеопазване, икономика и енергетика. Разделили сме ги в два материала –  в единия са необходимите законодателни промени, в другия са предложения на "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" за управленската програма. Това коментира пред журналисти председателят на ПГ "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" Георги Свиленски, който участва в експертните разговори за изготвяне на управленска програма на правителство с мандат на "Продължаваме Промяната".

Освен от "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България", в експертните разговори участваха представители на кабинета в оставка на Кирил Петков, депутати от "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и независимите депутати, напуснали парламентарната група на "Има такъв народ".

Свиленски обясни, че предложенията им в управленската програма са свързани с традиционните искания на левицата за преизчисляване на пенсиите, безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас, безплатни лекарства за деца до 14 години. Той посочи, че очаква утре работната група да обобщи предложенията на всички коалиционни партньори и да бъде представен окончателният материал.

Ето какво се разбраха ПП и БСП за ново правителство

Относно бъдещо правителство с министър-председател Асен Василев, Свиленски каза, че трябва да има правителство. По думите му най-безумното нещо в момента е да се затвори вратата на парламента и да се отиде на избори. На въпрос за квотното разпределение на министерствата между коалиционните партньори, Свиленски посочи, че не са разговаряли въобще по темата министерства и министри.

"Преди да говорим за министерства, първо трябва да се обединим около приоритетите и програмата, след това трябва да сме сигурни, че имаме подкрепата на необходимите поне 121 депутати, аз твърдя, че те трябва да са доста повече и след това вече да се говори за министерства", уточни депутатът.

Той коментира още, че и кандидатът за премиер Асен Василев няма да очаква "инцидентно" подкрепата за правителството в пленарна зала, а ще иска тя да бъде предварително заявена. Ако такава няма, ще се отиде към връчване на третия мандат, който със сигурност ще ни заведе на избори, коментира Свиленски. Според него е необходимо гарантирано мнозинство, което да приема след това предложените законопроекти.

Третият мандат не е реалистичен. Третият мандат трябва да се състави отново с тези народни представители, които са в пленарна зала. Разделителните линии са ясни. Няма как да се формира ново мнозинство, посочи депутатът в отговор на въпрос за получаването на третия проучвателен мандат от левицата. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1311 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
К.ур за БСп и п.ростите П.утки

2022.07.04 | 18:36

8
10%-вата партия на бошевишките мултимилионери-престъпници и червената мафия иска отново НАГЛО и БЕЗСРАМНО да управлява РЕПУБЛИКА БЪлгария. мамицата ви гнусна русофилистична да е.ба и на кремълските подлоги!
123

2022.07.04 | 16:27

1
Какво става с Истамбулската конвенция. Там нещо се въздигаха гейовете. Нинова как ще се прегърне с Кокорчо

2022.07.04 | 18:29

7
на такова равнището неща не се помият лесно като оборите на ония грък от философията

2022.07.04 | 18:27

6
imf , дискредитиран

2022.07.04 | 18:27

5
кристелина геоггиева и нейн екип с удоволствияе щом виждат електронните подписи ще отварят архивите си !

2022.07.04 | 18:26

4
12000 щд

2022.07.04 | 18:25

3
слави е специялен , ще пише доклад за 1200 ЩД , след като го назначават като секретар на Министър на Семейства, Спорт,Образование

2022.07.04 | 18:24

2
С Мата Хари в багаш , отиваме на нов балотаж !

Добави коментар

Водещи новини