Лорер: Не търсим постове за никой преди да сглобим управляващо мнозинство

  • 02 юли 2022 10:01

  • 1305
  • 19
© БНТ

За нас и Кирил, и Асен са тези, които започнаха промяната преди година. И двамата доказаха, че най-важното нещо и за тях, и за цялото българско общество е да се спрат кражбите, за да има повече доходи за хората. С тази проста мисия спечелихме последните избори. Асен Василев в момента има много тежка мисия. Заедно с него трябва да намерим дали в българския парламент има мнозинство, което не го е страх да спрем кражбите. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 679

Той е оптимист, че по-скоро ще има правителство.

Въпросът е под ръководството на Асен дали можем за една седмица да убедим още няколко депутати да помислят за бъдещето на децата ни за това, че идва глобална рецесия и България трябва да има стабилно управление, допълни той. Не коментира дали се водят преговори с отделни имена като Виктория Василева и Елена Гунчева.

По думите му Кирил Петков ще бъде "активна част от управлението на промяната", но крайното решение ще бъде на Василев, когато сглобява кабинета. Първо обаче е важно договарянето на политиките с ДБ, БСП и независимите депутати. Лорер е категоричен, че не търсят постове за никой преди да успеят да сглобят управляващо мнозинство.

Пътят на Асен Василев до премиерския пост

поред него мотивите за вота за финансите и икономиката са абсолютно несъстоятелни и такива мотиви няма, защото Асен Василев доста добре е управлявал държавните финанси въпреки тройната криза - инфлация, пандемия и война.

Лорер предупреди, че без парламент парите от Брюксел по Плана за възстановяване няма да дойдат.

Заяви, че не е дискутирано при нови избори дали ще правят общи листи с ДБ.

Според него президентът вчера при връчването на мандата е откликнал на посланията на промяната, че ако не правят реформи достатъчно бързо, статуквото ще си поиска държавата обратно. "Иска ми се да вярвам, че президентската институция стои зад народа и го обединява", каза той.

Руските дипломати

Лорер каза още, че решението за руските дипломати е взето и няма връщане назад. Българският интерес е да няма намеса от руска страна в нашата икономика и политика.

"Ако има нещо, което сме показали през последната 1 година е това, че не ни е страх. Не ни е страх да поемаме отговорност за трудните решения. Специално за изгонването на руските резиденти - тове не е еднолично решение. Имало е и Съвет по сигурността, решението на МВнР е подкрепено и от резултат от работата на службите. Истински важният въпрос е защо това не се е случило преди години. Те са тук от години и са толерирани от български администрации. Нашите икономически отношения с Русия отдавна не предполагат наличието на такъв персонал тук. Никой не е имал смелостта да защити българския интерес. България най-после взе позиция", каза Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава.

Реципрочността е механизъм, който ни позволява да ги изпратим обратно, откъдето са дошли. Ако сме искали пълна реципрочност, е трябвало да се изгонят още няколко, тъй като България има само 15 дипломати в Москва. Самото естеството на тяхната мисията е потресаващо и толкова години това е било толерирано, възмути се министърът на иновациите в оставка.

Коментарите за продължителността на кабинета на Елеонора Митрофанова Лорер тълкува като вмешателство във вътрешните работи на България от посланик на чужда държава, което е недопустимо.

Христо Иванов: България трябва да има правителство

Лорер смята, че никакви трайни икономически отношения няма да бъдат засегнати.

"Русия отдавна не е толкова важен икономически и културен партньор за България, както в носталгичното минало. ЕС отдавна е най-големият инвеститор в българската икономика, след българските граждани, които си плащаме данъците. Руските туристи не са вече най-важните за България, руският петрол скоро няма да е най-важен за рафинерията", каза Лорер.

Русия ни спря газа, в резултат на което България има диверсифицирани източници на газ. Благодарим на руската агресивна дипломация, която ни помага да се еманципираме от тях, каза още той.

Според него "Лукойл - Бургас" ще може да преработва и други видове петрол от други източници, ако това се наложи поради агресивна политика от страна на Русия.

Опасно е обаче, ако АЕЦ Козлодуй остане без руско ядрено гориво, защото процесите по сертификация на гориво са дълги и българското правителство ще трябва да се замисли от къде да взима гориво. Но имаме гориво поне за година-две, така че това не е спешен проблем, успокои министърът в оставка.

Северна Македония

По отношение на Северна Македония Лорер заяви: "правителството отново коригира един дефект от миналите години - дипломация, която не съществуваше". Никой не е разбирал какво иска България от РСМ.

За френското предложение заяви, че никой няма да свърши изцяло нашата работа - следващите български администрации трябва да следят за нашия интерес, ако трябва пак да се наложи вето, ако нещата излязат извън контрол.

Лорер уточни, че правителството и институциите продължават своята работа до назначаване на следващо правителство.

Радина Лазарова
1305 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2022.07.02 | 12:48

10
Престанете да се подигравате с България!Педали за премиер и министър на културата не ни трябват че и наркомани дори!

2022.07.03 | 12:04

19
Samo pomislete da zglobjat, tova da ne lego konstruktor da zglobjat, golemi sharani sa balgarite ei slab narod slaba darjava
Фюрер Форевер

2022.07.02 | 17:22

18
Според фоторепортажите става ясно и разбираемо, че в българското правителство има само двама коренни българи - това са Бойко Борисов и Костадин Костадинов.

2022.07.02 | 14:46

17
Бог да пази България от тази сбирщина , оплетена като свински черва .
Дечо Дечев

2022.07.02 | 14:27

16
Ти БЕЗИМЕННИЯ не можа ли да разбереш че това е начин да заблудят такива като теб за да продължат да крадат и ще трябва после ние да плащаме .

2022.07.02 | 11:28

7
Пенсионерите сме благодарни на Кирил Петков
Болгара

2022.07.02 | 14:21

15
Духайте мамицата ви гладна за пари,а през комунизма на колко се осигурявахте,колко работихте,а защо не плащате данък на рентата от нивите

2022.07.02 | 14:11

14
Херо Мустафа я изритаха ! Да изритаме и групата на Киро Простото ! Лъжци са !

2022.07.02 | 13:48

13
Киро , Асен , Лорер и компания ПП са вредни и опасни за държавата негодници ! Вън от властта и от парламента !
ПО БУДНАТА ЧАСТ ОТ

2022.07.02 | 13:31

12
ОБЩЕСТВОТО ОТДАВНА Е НАЯСНО, ЧЕ РУСНАЦИТЕ ХАРЧАТ ОГРОМНИ ПАРИ ЗА ДА МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ И ГО ОФОРМЯТ В ТЯХНА ПОЛЗА! ТОВА НЕ Е ОТ ВЧЕРА! НИКОЕ ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ВЗЕМА МЕРКИ ТОВА ДА СЕ ОГРАНИЧИ, АКА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕКРАТИ! ТОЧНО ТОВА БЕШЕ И ПРИЧИНАТА ЗА ПАДАНЕТО НА ГЕРБ ОТ ВЛАСТ!!!
ОБЕКТИВЕН

2022.07.02 | 12:57

11
ВЪН,ИЗМЕТ

2022.07.02 | 12:36

9
MAZEN EVREIN......KOPELE

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини