Проучване: Симпатизантите на БСП са по-големи русофили от тези на "Възраждане"

  • 30 юни 2022 12:47

  • 3202
  • 42
Проучване: Симпатизантите на БСП са по-големи русофили от тези на "Възраждане"
© Novini.bg/ Булфото

На фона на очертаващото се ново разделение в Европа след началото на руската инвазия в Украйна, близо два пъти повече българи биха предпочели страната да бъде в съюз с НАТО и ЕС, отколкото тези, които биха избрали съюз с Русия. В рамките на национално представително изследване на общественото мнение, проведено на терен в периода 6-16 юни 2022 година от „Алфа Рисърч“ по поръчка на Институт Отворено общество – София, над 39% от анкетираните заявяват, че България трябва да се позиционира в съюз със страните от НАТО и ЕС в случай на ново разделение в Европа подобно на това от времето на Студената война. За съюз със страни като Русия и Беларус се обявяват 23% от запитаните, а близо 7% биха предпочели друг вариант на поведение на страната. Хората, които не могат да преценят или не отговарят на въпроса, са близо 31%.

Привържениците на съюз с НАТО и ЕС представляват най-голям дял от анкетираните във всички възрастови групи. Подкрепата за подобен съюз сред младите и активните е по-силно изразена, като достига 41% (срещу 14% за съюз с Русия) сред хората на възраст между 18 и 30 година и до 46% сред тези на възраст между 31 и 40 години (срещу 17% за съюз с Русия). От хората на възраст между 41 и 50 години 41% са за съюз с НАТО и ЕС, а 24% предпочитат съюз с Русия. Сред по-възрастните подкрепата за западната ориентация на страната намалява, но продължава да е по-голяма от тази за съюз с Русия. 35% от анкетираните на възраст между 51 и 60 години, както и сред тези над 61 години се изказват в подкрепа на съюз с НАТО и ЕС срещу съответно 23% (в групата 51-60 години) и 31% (в групата над 61 години) предпочитащи съюз с Русия.

68% от българите искат неутралитет в конфликта в Украйна

Привържениците на съюз с НАТО и ЕС доминират сред симпатизантите на четири от осемте политически партии, които през юни 2022 година получават подкрепата на над 4% от заявилите готовност да гласуват на парламентарни избори.

Партиите с доминиращи нагласи сред избирателите за съюз с НАТО и ЕС са:

Демократична България (96% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 0% са за съюз с Русия)

Продължаваме промяната (68% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 14% са за съюз с Русия) 

Има такъв народ (65% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 13% са за съюз с Русия) 

ГЕРБ (58% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 12% са за съюз с Русия) 

Партии с доминиращи нагласи сред избирателите за съюз с Русия са:

БСП (21% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 56% са за съюз с Русия)

Възраждане (17% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 49% са за съюз с Русия)

Български възход (25% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 38% са за съюз с Русия)

Сред привържениците на ДПС доминира групата на хората, които не могат да преценят или не дават отговор – 48%, докато близо 23% се изказват в подкрепа на съюз с НАТО и ЕС, а 21% са за съюз с Русия.

Колебаещите се доминират и в групата на анкетираните, които не са решили за кого ще гласуват (47% не могат да преценят или не дават отговор, 33% са за съюз с НАТО и ЕС, а 14% са за съюз с Русия), както и в групата на тези, които заявяват, че няма да гласуват (42% не могат да преценят или не дават отговор, 24% са за съюз с НАТО и ЕС, а 26% за съюз с Русия).

Цитираните данни са от национално представително изследване на общественото мнение, проведено сред пълнолетното население на страната през периода 6-16 юни 2022 година по метода на пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на респондентите. Респондентите са подбрани чрез двустепенна стратифицирана извадка по регион и тип населено място с квота  по признаците пол, възраст и образование. Проведени са 1000 ефективни интервюта. Максималната стохастична грешка при 95% гаранционна вероятност и при 50-процентен дял е ±3,1%. Изследването на терен е проведено от „Алфа Рисърч“ в рамките на проект, финансиран от Институт Отворено общество – София.

Данните са публикувани в рубриката „Факти и данни“ на страницата на Институт Отворено общество – София в интернет. В тази рубрика обикновено се публикуват акценти или данни по конкретни въпроси, които често са част от изследвания, които имат по-широк обхват.

Радина Лазарова
3202 42

Свързани новини

Коментари 42

Добави коментар
✯Kъpвaвaта Пeтoлъчka на Caтaнaта✯

2022.06.30 | 17:52

39
☞От 77 години България е под хомота на 500 цигански мафиозки клана, а бългaри до упрaвлението на държaвaта не се допускат! ☞Всички управлявали, управляващи и кандидати за управници, са отгледани и възпитани в школите на ДС, КГБ и ГРУ и са от тези циган-родове! ☞Влашкия циганин Тодор Замфиркьов-Живков също произхожда от циган-кланановете. ☞Циганина Кирил Петков-Kypoлaпaциятa е племенник на циганина Кирил Рашков известен сред мангалите като Цар Киро! ☞И двамата са от Пловдив. ☞И МОШЕНИКА Кирил Петков ЛЪЖЕ КАТО ДЪРТ ЦИГАНИН. ☞До 1990 г. циганина Цар Киро получава 7 присъди с наказание от общо над 30 години затвор. ☞През 1984 година е арестуван за притежание на злато и валута, иззети са му над 2 милиона лева, след което е изпратен като криминален престъпник в Затвора в Белене. ☞Циганина Кирил Рашков пукна на 1 април 2021 г., а циганина Кирил Петков го замества достойно. ☞Другият ЦИГАНИН-ТАРИКАТ Асен Василев, е свързан с циганския барон Кирил Киров, известен сред мангалите като Киро Японеца. ☞Фирма на МОШЕНИКА-АСЕН ползва офис в бизнес сграда на КИРО ЯПОНЕЦА. ☞Шapлaтaнитe Бokо и Фъpчил cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa ДC-мoнeтa.: yerl.org/KUBmA ☞Ааамед-Дръндарски е татрски дс-мангал! ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!: rb.gy/cw3xj9 ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: rb.gy/lpqy1m
⊙﹏⊙Cийкa-ЧAКAЛAПஜ۩☺۩ஜ

2022.06.30 | 17:57

42
♠♠♠♠Пo зaкона за администрацията чл.14, ал.4, престъпникът-канибал-българоубиец Бойко Методиев Борисов, не е имал право да бъде министър-председател, защото, както всички знаем е бил осъждан и е лежал в чешки затвор. Бил е осъден на десет години лишаване от свобода, заради участието му в ОПГ за кражба на коли, трафик на наркотици и трафик на женска плът. ♠♠♠♠Борисов излежава осем месеца в затвора Панкрац, след което СИК плаща огромна сума на адвоката Петер Дошек за да измъкне Борисов от чешкият затвор. ♠♠♠♠Така вероятно кешово мотивиран, чешкият съд се съгласява да изпрати Борисов в България, където да доизлежи присъдата си. ♠♠♠♠Естествено в България случая моментално се потулва от държавата-мафия, а Борисов вместо в затвора, започва да гради кариера във властта. ♠♠♠♠Поради тази причина престъпника Бойко Методиев Борисов е нямал право нито да бъде кмет, нито да придобие високия военен чин генерал, даден му от татарския циганин, мафиоза-феодал, Ахмет Доган, нито да бъде министър-председател на България. ♠♠♠♠Очевадно е, че за световното жидо-хазарско закулисие, което назначава управниците на България, законите нямат значение. За тях е важно управниците да играят по тяхната свирка, да осигуряват безпрепятствения трафик на наркотиците през България, да осигуряват секс-робини и донори за господарите си, да редуцират българският народ с всякакви методи и политики, и да изпълняват техните заповеди безприкословно. ♠♠♠♠Затова с никакви избори 77 годишното милиционерско статукво неможе да бъде променено. ♠♠♠♠Болшевишко-милиционерска диктатура се сваля единствено и само с оръжие в ръка, всичко друго е ташак!: yerl.org/jztHq ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от Xepakoвo!: yerl.org/ELH2R
✌Mapия Цънцapoвa✌

2022.06.30 | 17:56

41
☞KYЧETO на Боkо и Дoгaн, Peцeдивиcтa-Ултракомунист-Нeо-Болшевик и Зakлeт-Bakcъp Цигaн-Коcтадин Коcтадинов е CATAНИCТ, член на варненска масонска ложа!: yerl.org/R4vUw ☞Цигaн-Kостя Koпeйкин е приет в масонската ложа “Бoян Aбаджиев” Варна през 2018г., от тогавашния велик майстор на ложата, бившият ректор на военноморското училище във Варна, Бoян Mедниkаров. ☞Един маcон не може да бъде националист! ☞Това са две взаимно изключващи се понятия! ☞Mасоните са безpoдници и Cатaнисти-Kaнибaли, учавстващи в жepтвoприношeния на седем-годишни мoмичeнца!: uni.su/AmwlsX ☞Ваксъра-Мошеник Костя Копейкин за една година се сдоби с нова къща, с изглед към морето, и чисто нови коли. ☞Ваксъра-Костя Копейкин = Безродника-Волен-Долен! И двамата са гнусни доносници на ДС, и ПОДЛОГИ на доносниците-българомразци Гоце фон Клозет, Бoko Гoмнoтo oт Бpeг, Цигaнинa-Ивaн Kocтoв, Pyмeн Гaйтaнckи-Bълkа, бpaтя Дoмycчиeви и Доган-Сопола от Дръндар!: yerl.org/UYVvr ☞Шapлaтaнитe Бokо и Фъpчил cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa ДC-мoнeтa.: yerl.org/KUBmA ☞Бремя цыган.: yerl.org/huHvP
✯KYPнeлъ Bpaчaнckъ

2022.06.30 | 17:53

40
☞Пoтaйнaтa САТАН-ЖИДO-ЦИГAН-ДC-ВЪРХУШКА принесе огнена жертва на Молох, 57[46+11] живи човека! ☞Овчето стадо не проумява това и вярва на медиите за дезинформация и манипулация, внушаващи им, че изгорелият шофьор е виновен, и че нафтата се е запалила от искра! ☞Ех, народе прост, затова си бил 500 години роб! ☞Не проумяваш ли, че хората в старческиат дом и хората в автобуса са умишлено изгорени живи, и то с предварително планирани действия и средства, реализирани от службите! ☞Не проумявяш ли, че oт 77 гoдини те управляват ГЛАВОРЕЗИ, всички са такива, от селският кмет и полицая, до министъра и президента, независимо от коя партия са! ☞Отвличат, изнасилват, продават в робство, убиват и безчинстват както си щът! ☞Имат на разположение 100 хиляди милиционера-джелати, плюс службите, пенсионираните-милиционери и oxpaнитeлитe, брой ги 200 000 българоубийци!: yerl.org/otnK0 ☞Въпреки, че за статуквото са гласували едва 20% от народа, a те се преструктурират и се канят да продължават да узорпират властта, едните като управляващи, другите като уж-опозиция, за пред света! ☞Шapлaтaнитe Бokо и Фъpчил cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa дc-мoнeтa.: yerl.org/KUBmA ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг!: yerl.org/K1PzA ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!: rb.gy/hg5pvw ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa вcичkи БЪЛГAPOYБИЙЦИ и НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!: yerl.org/GXMII ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбицитe oт ДC-милициoнepo-AБПФK-въpxyшkaтa мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: yerl.org/cPo2n ☞ЖИД=EBPEЙ=ЦИГAH! ☞България е под милиционеро-циганско ИГО!: yerl.org/jqo5d ☞Бремя цыган.: yerl.org/huHvP
И едните, и другите

2022.06.30 | 15:23

27
Са Кремълски мастии!
Голосувам за коалиция на Петков?

2022.06.30 | 15:55

38
Коалицията на Петков - народен избраник живее в нашата къща - бивш полицай, уволнен за измама, електоратът му е циганин на боклука и наркомани, но той е истински депутат - това е истинската мафия с силно закулисие! коалиция на Петков работи за България?Подкрепете коалиция Петков и България ще се удави в наркотици.

2022.06.30 | 13:41

7
Затвореното общество и Алфа сектир рисърч са лъжци и манипулатори с нулево доверие ! Народът ни е русофилски и обича РУСИЯ , защото помни , че тя ни е освободила от турците !
Кърджали За 8

2022.06.30 | 15:53

37
След руското робство в български села и градове има 80% турци и цигани - това не е робство? Това е свобода и демокрация ?
Полицайската мафия на Петков освободила България

2022.06.30 | 15:51

36
Коалицията на Петков - народен избраник живее в нашата къща - бивш полицай, уволнен за измама, електоратът му е циганин на боклука и наркомани, но той е истински депутат - това е истинската мафия с силно закулисие! коалиция на Петков работи за България?Подкрепете коалиция Петков и България ще се удави в наркотици.

2022.06.30 | 15:46

34
Не познаваш историята тролче платено....това е била поредната война между Османската и Руската империя ....просто ни е вменено, че са ни освободили

2022.06.30 | 15:38

31
Поредния неграмотен малумник, тези които са ни освободили са били избити от тези, на които сега им лижеш подметките червен комуноид
МАДАР ФАКАР

2022.06.30 | 15:31

30
ТЪПАНАР ПРОС !

2022.06.30 | 14:17

16
Аз съм от народа и не обичам Русия.

2022.06.30 | 14:12

14
Мен Русия от никого не ме е освобождавала.

2022.06.30 | 14:02

13
Марш в Русия бе цървул

2022.06.30 | 13:49

9
ТОВА ОСВОБОЖДЕНИЕ Е ПЛАТЕНО И РУСНАЦИТЕ МНОГО ДОБРЕ ГО ЗНАЯТ!
Мале мале

2022.06.30 | 13:47

8
И после ни е окупирала и поробила 60 години. Бягай в Рашистан като ти е мил.
Долу мафията! Ха-ха-ха! Шпионииииии :-)))

2022.06.30 | 15:49

35
Коалицията на Петков - народен избраник живее в нашата къща - бивш полицай, уволнен за измама, електоратът му е циганин на боклука и наркомани, но той е истински депутат - това е истинската мафия с силно закулисие! коалиция на Петков работи за България?Подкрепете коалиция Петков и България ще се удави в наркотици.

2022.06.30 | 15:44

33
Вън руските окупатори от Родината

2022.06.30 | 15:39

32
Може да са русофили, но не са мутрофили. Това е разликата!
XA XA XA

2022.06.30 | 15:29

29
КОПЕЙКИН ИЗПРАЖНЯЛСЯ !!!
Овов

2022.06.30 | 15:26

28
Ей алтайски мелез,тея мангасари ако не сме били ние да ги покръстим,да им дадем слово,щяха де се казват Руски Халифат с Путингиз Хан най-отпред!!Върви да ядеш пръч,като добър хазар и не дрънкай тъпотии в БЪЛГАРИЯ!!!
Еми...

2022.06.30 | 13:24

5
Е6а, колко рашистки кypви, децата и внуците на комунистическите пиявици, които направиха от България клозета на Европа. Умрете, уроди.

2022.06.30 | 15:05

26
Do 19, naspi se, uspokoi se, analizirai mnogo temi, pak si zadai vaprosi i togava pishi otgovor!

2022.06.30 | 14:34

20
Българския народ мрази русия и русофилите
До 10

2022.06.30 | 14:31

19
Абе умник, Маркс и Енгелс ли наложиха с окупация комунизма на половин Европа? И да, "комунизма е някакво чудовище което яде хора" - ГУЛАГ, концлагери, избиване без съд и присъда, и т.н. Айде марш в северноазиатската кочина, като ти е много мила!

2022.06.30 | 14:01

11
Вижте градовете и селата на русия във къкво състояние са , кал , мизерия и бедност

2022.06.30 | 13:49

10
Много може да се поспори с твоите твардения и 99% ще загубиш, повярвай аз съм от семеиство което е никога не е било за бкп, ЗА ВСИЧКО СМЕ СИ ВИНОВНИ САМИ! И да аз подкрепям Русия, тя не е еквивалент на комунизма, той е творение на карл маркс и ф енгелс(германци)(еврей по религия, може би атеисти реално). Това е икономическа теория, стига вече измислици се едно комунизма е някакво чудовище което яде хора, защото властта е мания, погледни Оруъл 1984, за всички сме си виновни ние, всеки да се замисли АЗ правилен човек ли съм. Защото няма добри и лоши
KKK

2022.06.30 | 15:04

25
НЕ СЕ ДРЕСИРА ЦИГАНИН , КОКОШКА И КОМУНИСТ !

Добави коментар

Водещи новини