АОБР: Депутатите на ПП, БСП, ДБ и ИТН лишиха 633 хиляди небитови потребители на ток от компенсации

  • 29 юни 2022 12:12

  • 4584
  • 11
АОБР: Депутатите на ПП, БСП, ДБ и ИТН лишиха 633 хиляди небитови потребители на ток от компенсации
© Булфото (архив)

Депутатите на ПП, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ДБ и ИТН лишиха 633 хиляди небитови потребители на ток от компенсации, посочват от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

На проведено на 28 юни заседание на Комисията по бюджет и финанси към 47-то Народно събрание бяха разгледани няколко предложения за промени в Закона за държавния бюджет на България, които предвиждаха да се регламентира дългосрочен механизъм за компенсиране на небитовите енергийни потребители за свръхвисоките цени на ел.енергията до отпадане на основанията за това. 

Бюджетната комисия в НС: Крайните потребители на горива ще получават отстъпка от 25 стотинки на литър бензин, дизел и пропан-бутан

След обсъждане, в което се включиха и представители на АОБР, след неколкократни опити от страна на председателя на Комисията с процедурни хватки да саботира гласуването, Парламентарната комисия отхвърли предложенията, коментират от Асоциацията. Това се случи с "агресивното съдействие на вицепремиера и финансов министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, председателя на КЕВР Станислав Тодоров (чийто избор в момента се оспорва пред Конституционния съд), зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов и други очевидно заинтересовани за всичко друго, но не и за икономиката на България и доходите на българите", посочват още работодателите.

Гласовете, провалили решението, бяха от страна на (все още) управляващата коалиция ПП, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ДБ и ИТН. Предложението на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в (150 лв./МВтч базова цена и 80 на сто компенсация за цената над този праг) беше подкрепено от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател". Предложението на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с (200 лв./МВтч базова цена и 80 на сто компенсация) беше подкрепено от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с

С този си акт представителите на ПП, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ДБ и ИТН лишиха 633 хиляди небитови потребители на ел.енергия (микро, малки, средни и големи предприятия, болници и училища, детски градини и театри, музеи и социални заведения, църкви и манастири) от компенсации срещу нереално високите енергийни цени, считано от 1 юли т.г. Това напрактика означава, че от 1 юли 2022 г. предприятията ще плащат поне двойно по-високи сметки за ток, което неминуемо ще се отрази на крайните цени на произвежданата продукция и ще генерира инфлация, която, в крайна сметка, ще удари по джоба всеки български гражданин, изтъкват още работодателите.

"Въпреки дадената дума от премиера Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и неговите министри за средносрочно решение, тези, които поеха този ангажимент, го провалиха при гласуването. Аргументите и представените разчети от страна на работодателските организации останаха без внимание. Политическото говорене и дребните политически сметки взеха връх над здравия разум и национално отговорното поведение!", заяват от Асоциацията.

Бизнесът с писмо до НС и Петков: Искаме компенсации и гаранции за дългосрочни доставки на газ и петрол

Според работодателите решението на Парламентарната комисия по бюджет и финанси е недалновидно и престъпно към българската икономика и към всеки български гражданин и поставя под съмнение ефекта от вече гласуваните текстове за ръст на доходите, който ръст според Асоциацията ще бъде „изяден“ многократно от увеличените цени на стоките и услугите.

От Асоциацията прилагат списък на депутатите, които снощи не подкрепиха предложенията за компенсации за бизнеса  заради високите цени на тока.

1. Любомир Каримански, ИТН (председател на КБФ) – въздържал се

2. Венко Сабрутев, ИТН (зам.-председател на КБФ) - против

3. Румен Гечев, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е (зам.-председател на КБФ) - против

4. Андрей Гюров, ПП - против

5. Благовест Кирилов, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е - против

6. Владимир Маринов, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е – против

7. Владислав Панев, ДБ - против

8. Георги Ганев, ДБ - против

9. Ивайло Шотев, ПП - против

10. Искрен Митев, ПП - против

11. Пламен Шалъфов, ПП - против

12. Снежанка Траянска, ИТН – въздържал се

Комисията по бюджет и финанси вчера отхвърли всички предложения за компенсиране на бизнеса за високите цени на електроенергията. Депутатите решиха днес в пленарна зала да обсъдят компенсациите. Комисията прие актуализацията на бюджета за тази година на второ четене. Той влиза днес за обсъждане и гласуване в пленарна зала, когато депутатите трябва окончателно да приемат актуализацията на бюджета.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4584 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Тишо

2022.07.05 | 11:40

11
Всичките тия са за съд и затвор!
Явор

2022.07.01 | 09:20

10
ДБ направиха достатъчно поразии. Време е да си ходят от парламента.
Деян

2022.06.29 | 15:45

9
Некомпетентна шайка от безделници
Христов

2022.06.29 | 13:29

4
Поредното доказателство, че ПП, БСП и ДБ не мислят за доброто на българския бизнес и гледат само твоя интерес!

2022.06.29 | 14:57

8
Глупака вярва на всичко,на никого не вяра е така.

2022.06.29 | 14:03

6
не мъпет, поредното доказателство, че бойковците се лигавят с държавата предизборно, вече залагат мини за следващите, по добре познат начин.

2022.06.29 | 12:30

1
Вярваме на ПП БСП И ДБ.Всичко друго е кьор фишек.

2022.06.29 | 14:04

7
айде айде, вярвахте на простия от банкя 12 години, другите били глупави. идиоти мутряшки

2022.06.29 | 13:24

3
забравил си кунчо вълчо, баба радка, пломб, ботокса, плешивия и оня папилом от бан! всите са оракули на импулсен телефон!

2022.06.29 | 12:40

2
Те глупавите хора вярват на всичко

2022.06.29 | 13:46

5
АОБР ДА ГО ДУХА

Добави коментар

Водещи новини