Депутатите приеха консолидирания бюджет на Държавното обществено осигуряване за 18,2 млрд. лева

  • 28 юни 2022 13:07

  • 780
  • 2
Депутатите приеха консолидирания бюджет на Държавното обществено осигуряване за 18,2 млрд. лева
© Булфото (архив)

На извънредно заседание депутатите приеха консолидирания бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) по разходите и трансферите на стойност 18,2 млрд. лева (18 247 722,1 хил. лева). От тях 15,5 млрд. лева са за пенсии. Това е заложено в актуализацията на бюджета на ДОО за 2022 г., която парламентът обсъжда на второ четене.

Не бяха приети предложенията на ГЕРБ-СДС в частта за приходите и разходите относно пенсиите. Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) определи като „тежък проблем“, че в актуализацията на бюджета на ДОО няма заложени приходи. По думите й приходите на Националния осигурителен институт (НОИ) зависят от мерки като борбата със сивата икономика. Сачева коментира, че сегашните предложения относно пенсиите са несправедливи.

Комисията по бюджет и финанси продължава и утре с второто четене на актуализацията на бюджета

Председателят на Комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев („Продължаваме Промяната“) посочи, че следващата година ще има приходи заради нарастване на средноосигурителния доход. Той отбеляза, че разходите за пенсии в България общо като процент от брутния вътрешен продукт са около 10 процента. Арабаджиев каза също, че индексацията на пенсиите от 1 юли е за всички, а от октомври – „само за тези, за които формулата показва, че не са получили това, което е трябвало през годините“.

Това, което се предлага в момента, по никакъв начин не променя диспропорциите в пенсионната система, смята Хасан Адемов (ДПС). Той коментира, че някои политици са критикували несъстоятелно опозицията, че бави увеличението на пенсиите. Той каза, че обикновено бюджетната процедура трае около 21 дни, а днес депутатите предвиждат да приемат актуализацията на ДОО и здравноосигурителна каса. 

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански („Има такъв народ“) каза, че се върви в график и пенсионерите ще си получат увеличението на пенсиите още през юли.

Георги Михайлов („БСП за България“) отбеляза, че опозицията има много предложения относно актуализацията. Вие наистина с това ново мнозинство се опитвате да диктувате цялата обстановка в парламента, каза той.

Георги Георгиев („Възраждане“) каза, че неговата парламентарна група има забележки, но ще подкрепи актуализацията на бюджета на ДОО.

Димитър Ганев („Демократична България“) изрази мнение, че би било хубаво пенсиите да се изчисляват по записани в закон правила.

Социалният министър Георги Гьоков коментира, че предложението на Министерския съвет за увеличаване на тавана на пенсиите е мотив и стимул за предприемането на едно или друго действие от страна на осигурителите и осигурените лица. „За това държим на размера, свързан с максималния размер на пенсиите, за да можем да дадем позитивен сигнал към осигуряващите се на максимален осигурителен доход и към тези, чиито реални доходи са по-високи от него, с оглед на бъдещи увеличения на максималния осигурителен доход или с или без въведен автоматичен механизъм“, заяви той.

Радина Лазарова
780 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Какви перемени продолжава?

2022.06.28 | 17:36

2
Коалицията на Петков - народен избраник живее в нашата къща - бивш полицай, уволнен за измама, електоратът му е циганин на боклука, но той е истински депутат - това е истинската мафия с силно закулисие!
да гарантират

2022.06.28 | 13:37

1
и събирането на приходите от бизнеса и данъкоплатеца, а не да се взимат заеми

Добави коментар

Водещи новини