Ирина Велчикова пред СЕМ: Време е за рестарт, защото БНТ разполага с потенциал

  • 27 юни 2022 12:37

  • 329
  • 0
© Novini.bg

Къде е БНТ? Тя е в криза, но това не е новина. Кризата е толкова дълбока, че БНТ рискува да изпълни обществената си функция, каза Ирина Величкова пред Съвета за електронни медии (СЕМ) в третия етап от конкурса генерален директор на БНТ.

След всяка криза, неизбежно се стига до катастрофа, но може би БНТ трябва да извърви своя път както гръцката телевизия, която беше закрита, а по-късно открита, каза Величкова.

НА ЖИВО: Сашо Диков представи концепцията си за БНТ, влезе в пререкание със СЕМ заради Кошлуков

Тя посочи, че  в програмата на БНТ се стига от 4 до 6 повторения в рамките на 24 часа. За спада на доверието не са нужни социологически проучвания, добави тя.

"Време е за рестарт, защото БНТ разполага с потенциал. Там работят професионалисти, които аз наричам въпрекисти", заяви Величкова.

По думите й БНТ да излезе от комфорта на своите студия. Актуалните предавания са изключителни говорилни. Няма правилно таргетирани филми, добавя тя. Културата не се преразказва, а се показва със средствата на телевизията, каза тя по повод културните и развлекателни предавания. 

В БНТ 2 липсва производството на оригинални детски предавания, затова Величкова предлага да се създаде специализирана детско-образователна програма.

Няма спортен канал и причините са обективни, каза тя повод БНТ 3. По думите й има поне още четири изцяло спортни канала, което обезсмисля съществуването на БНТ 3. Спортните права са изключително скъпи, затова БНТ 3 трябва да се развие с профил култура - кино и музика, смята Ирина Величкова. ТЯ предложи и работно заглавие на канала "Арт БНТ".

БНТ 4 трябва наистина да е програма за българите в чужбина, да се селектират програми от богатия архив на БНТ и новини, от които се интересуват българите в чужбина, каза Величкова. "Категорично съм за възстановяване на редакциите", каза тя.

"Всеки директор е преходен, непреходна е БНТ, поне в последните 60 години", обобщи Ирина Величкова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини