Нинова: На Радев президентската институция му е тясна, служебните кабинети му се усладиха

  • 25 юни 2022 10:01

  • 8465
  • 31
© БНТ

Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова започнаха да атакуват правителството буквално в първия месец. Аз нямах обяснение защо толкова бързо президентът, който създаде ПП, който ги изстреля във властта, ги атакува. С времето си дадохме сметка какво става. Това коментира вицепремиерът в оставка и лидер на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за в "Денят започва" по БНТ. 

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 683

На президента Радев президентската институция му е тясна, той иска реална власт

Служебните кабинети му се усладиха. Инсталирайки ги като лице на промяната, като някакви кукли едва ли не, той си мислеше, че ще остане да дърпа конците. И след като Кирил Петков и Асен Василев си поеха отговорността, това не се случи и според мен разривът започна с първата смяна в "Булгаргаз", заяви Нинова.

Тя определи в много случаи като абсолютно необективни атаките от президентството.

Президентът чрез своите назначения в администрацията искаше да бъде скрития премиер, а Кирил Петков да бъде лицето, допълни Нинова.

Вицепремиерът коментира интервюто на премиера Кирил Петков пред британския "Гардиън", което предизвика коментари по темата изнасяме или не оръжия за Украйна.

Кирил Петков: Радев ще върне "Газпром" и ще спре оръжието за Украйна

Имаме едно разминаване и едно неправилно тълкувание в това интервю, обясни Нинова.

Ние много отдавна сме заявили позицията си, че трябваше да продължат разговорите с "Газпром". След няколко срещи с работодателските организации, тяхното мнение беше същото, така че тук имаме разминаване с г-н Петков и това не е новина, обясни Нинова.

По темата за оръжията за Украйна - България не е изнесла и един патрон за Украйна и не изнася, категорична е Нинова. Тя даде опростен пример за ситуацията.

Представете си - купувате си кола, плащате си, тя си е ваша, решавате да я продадете или да я дарите на съседа. Може ли този, който ви я е продал преди това, да ви каже да не го правите и цял живот да я карате?

Откакто падна правителството, някои хора си позволяват да вкарат документи в комисията за износ на оръжия за Украйна, съобщи министърът на икономиката.

Да им кажа, няма да получат разрешение! Няма да позволим нито една стока да излезе в Украйна. Това са определени фирми - докато сме там, това няма да стане, категорична е Нинова.

Тя коментира темата защо БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е не е подкрепила "френското предложение" за РСМ.

Френското предложение не отговаряше напълно на нашата т.нар. червена линия РСМ да изпълни двустранния договор. В него се казва, че преговорите ще започнат след като РСМ си промени конституцията и впише българите - това е добро предложение. Предложението обаче се позовава на двустранен протокол без той да е подписан - нито от едната, нито от другата страна. Вие видяхте реакцията в Македония - те казаха няма да подпишем. В този момент българските интереси не са защитени, като няма подписан двустранен протокол. Темата Македония беше грубо експлоатирана за партийни цели от две партии - ИТН и ГЕРБ, смята Нинова.

Историческо решение: НС даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ

В момента върви тезата да се направи ново евроатлантическо мнозинство. Борисов се опитва да се препере през темата Македония, това е тотално изместване на фокуса, на целта за която протестираха хората. Той се опитва да се препере и да търси ново мнозинство през друга цел - евроатлантизма. Приемат ли колегите от ПП такава цел - те са приключили. Да не вярват на мимикрията на Борисов, призова Нинова настояващите си коалиционни партньори. През цялото време на правителството ние бяхме най-открития, чистия, диалогичния партньор, смята лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Ние имаме едно голямо предимство пред другите системни партии - преди 6 години започнахме едни много тежки въртрешнопартийни борби, разправии, това беше голяма битка да изчистим БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е от външни интереси, проникнали в нея. Затова, когато ме избраха преди 5 години, аз казах - ако искаме да променим държавата, да започнем от себе си и беше ад през тези пет години, но това е било инвестиция в бъдещето, категорична е тя.

Според Нинова, нови избори и служебен кабинет е най-лошото за народа.

Чакат ни тежка есен и тежка зима. Ние - БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, имаме план и предложение какво трябва да се направи, допълни Нинова. По думите й, сред най-важните приоритети са актуализацията на бюджета, която спешно трябва да се направи и приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които обаче изискват огромни промени. Правим правителство, осигуряваме държавата и хората, и след това да ходим на избори, категорична е Нинова.

По въпроса каква е позицията й по предложение за ново правителство, в което Кирил Петков не е премиер, тя заяви, че това не е работа на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Ние не бихме поставили такова условия, това не е политическо, не е нормално, не е коректно, каза лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Тя обясни защо БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е подкрепя връщането на хартиените бюлетини.

Прогнозите на хора, които разбират са, че ако ги върнем, между 300 000 и 500 000 души ще се върнат до урните, тоест целта е повече хора да отидат да гласуват за да имат институциите по-голяма представителност. Машините остават, всеки може да избира, допълни Нинова.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
8465 31

Свързани новини

Коментари 31

Добави коментар

2022.06.25 | 14:39

24
Мръсна червена биволица
А. Недялкова

2022.06.26 | 10:41

31
Кретен соросоидален!!!

2022.06.25 | 17:21

30
Напротив,майкати е черв биволица.Разгонила сер води е на бик.

2022.06.25 | 17:20

29
Гн Кирил Петков не съставели правителство,веднага да се отстрани парламента.Не искаме Пеевски за Премиер.

2022.06.25 | 12:31

10
Мафията, начело с ББ, Слави и Доган се бореше жестоко срещу промяната и успя да спечели първата битка срещу народа, но тя цели да спечели войната, тоест да се върне на власт и отново да разпределя порциите между обръча си от фирми.

2022.06.25 | 15:13

28
k,r za dps i za gerb i slav4o narkomana slava rusia

2022.06.25 | 14:40

26
Духай бе чикиджия

2022.06.25 | 15:12

27
korni ne zavijdai i ne ska4ai sre6tu prezidenta za6toto idva stefan qnev i izberatelite na bsp 6te glasuvame za nego poneje se darji6 nadmenno ti samata i 6te te nakajem
Похвала за Нинова.

2022.06.25 | 14:40

25
Дори БСП виждат очевадната истина.

2022.06.25 | 14:14

23
Не сме забравили , чи Вие , другарко , ни го натресохте. Е , и Бойко помогна. Направете нещо сега , да ни отървете от него. Защото се оказа , че е като пиявица. Засмука и няма отърване от него.
Еми...

2022.06.25 | 11:46

8
Когато дори крушовската биволица е по-умна от те6е, а ти можеш само да кесиш на дондуков-2 или да ходиш по авиошоута...

2022.06.25 | 13:40

22
Еми и ти си една биволица и искаш слон да ти го набие. На колко си години, Еми? Имаш ли големи нянки?
Тоя е наглец!

2022.06.25 | 12:33

12
Биволица е оная, дето не те е абортирала навреме!
До Тоя е наглец!

2022.06.25 | 13:39

21
На майка ти шундата е като на биволица.
Аз

2022.06.25 | 13:24

16
Правилно,точно така!

2022.06.25 | 12:00

9
Тук Биволицата е права ....Румен Радев е руски шпионин и трябва да бъде съден

2022.06.25 | 13:38

20
Биволицата му е изяла зелената риза. Много е лакома.
Богдана Тотева

2022.06.25 | 12:32

11
Защо публикувате коментари, преливащи от простащина , цинизми и грозни обиди по адрес на Нинова, защо?! Защо триете моите коментари, в които съм напълно съгласна с нейната оценка за Радев?! Да, "усладиха" му се служебните кабинети, услади му се на човека от село Славяново едноличната власт, в която назначаваше само верни на Кремъл хора?! Само че, скоро може и да му се "вгорчи"с един импийчмънт, както и с факта, че и в ЕС, и във Вашингтон са наясно с двуличието и коварството му, много преди да бъде разобличен от DW!
Бегай ма биволицо

2022.06.25 | 13:38

19
разгонена
Аз

2022.06.25 | 13:28

18
Защото самите те са циничен и прости!
К.ур за БСп и п.ростите П.утки

2022.06.25 | 12:34

13
за да го духа, простакесо болшевишка. нали това ви е новият лаф! Сиктир мамицата ви гадна алчна, некадърна русофилистична да е.ба!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини