НС прие актуализацията на бюджета на първо четене, Асен Василев обяви: Няма значение кое правителство ще изпълнява бюджета

  • 16 юни 2022 21:08

  • 2670
  • 2
НС прие актуализацията на бюджета на първо четене, Асен Василев обяви: Няма значение кое правителство ще изпълнява бюджета
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет. 

В нея е заложено увеличение на пенсиите и антикризисните мерки. Бюджетът е приет на първо четене със 133 гласа "за" и 103 "против". Въпросителните бяха около ИТН, които на бюджетна комисия гласуваха "въздържал се". В зала обаче го подкрепиха. Преди гласуването за бюджета и преди излизането на народни избраници пред протестиращите, които са около Народното събрание, се проведе пък друг, много сериозен спор с викове, мафия и оставка. 

Десислава Атанасова: В неделя искаме дебат по вота на недоверие

В залата спореха за това дали още в неделя да се проведе извънредно на извънредно заседание, на което да се обсъди внесения вот на недоверие, както и правила за избор на нов председател на НС. За момента такова решение не е взето. Остава да се доуточнява в следващите дни кога ще влезе за обсъждане вота на недоверие и кога след това той ще бъде гласуван. 

"Въобще не ни е страх от избори, обаче аз още имам капка надежда, че има още няколко човека, които са на кантар, които се борят със страха си, но знаят кое е правилното нещо да се направи и това зависи от тях. Ако не ги намерим, отиваме на избори, то е ясно", коментира премиерът Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание, след като излезе при протестиращите. "Няма проблем с това да има избори, но въпросът е, че за България би било много по-добре да няма избори, защото има закони, които трябва да се приемат до декември", каза още премиерът.  

Кирил Петков пред протестиращите: Няма да дадем България на мафията

"Не мисля, че има значение кое правителство ще изпълнява бюджета. Той не се прави за правителство, а за гражданите", заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на след приемането на първо четене на актуализацията на бюджета. 

Напрежение пред НС: Протестиращи в подкрепа на Никола Минчев замерват с вода депутати от ИТН, "Възраждане" и ГЕРБ

Той определи като "много добра новина" факта, че и трите бюджета са минали. "Няма как да мине бюджетът за пенсиите, без да се гласуват парите за пенсиите. Оттук нататък ще очакваме предложенията между първо и второ четене. След това се надявам да имаме разговор. Надявам се и актуализацията да успее да събере необходимото мнозинство. Разумните предложения да бъдат изпълнени, а не толкова разумните - отхвърлени", каза Василев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2670 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.06.17 | 00:03

2
Асене , махай се ! Няма ти да си ! Некадърник осран !
Рени

2022.06.16 | 22:51

1
Киро и скъса бикините от бъркане и напъване пред любовния апартамент.

Добави коментар

Водещи новини