Асен Василев: Няма проблеми за устойчивостта на финансите в пенсионната система

  • 15 юни 2022 15:37

  • 800
  • 3
Асен Василев: Няма проблеми за устойчивостта на финансите в пенсионната система
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Няма проблеми с устойчивостта на финансите на база на това, което се предприема в пенсионната система. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на по време на дебата за актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Депутатите обсъждат актуализацията на първо четене. 

В пленарната зала Василев заяви, че общо пенсиите от брутния вътрешен продукт на България са 10,4 процента. Средно в Европа са 12,7 процента. Ние сме доста далеч от средноевропейския разход, посочи той. В отговор на изказване на депутата от ГЕРБ-СДС Илиана Жекова, министърът каза, че и миналата година е имало въпроси откъде ще дойдат средствата за пенсиите, но пари са били осигурени. Сега, по думите му, отново има възможност за допълнителни средства за увеличението. 

В хода на дебата Искрен Митев от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" (ПП) определи като важни гласуванията за актуализацията на ДОО, както и на здравната каса и държавния бюджет. От тази на ДОО зависи съдбата на най-уязвимите групи през следващите месеци, каза той и потвърди, че ПП ще подкрепят актуализацията на бюджета на общественото осигуряване.

Премиерът Петков: 2.5 млрд. лева са искани за незаконни строежи, но вместо за тях - ние говорим за РСМ, която вече не е тема

Според Илиана Жекова (ГЕРБ-СДС) актуализациите на бюджета на ДОО и държавния бюджет поставят в риск бъдещото функциониране на пенсионната система. Тя смята, че липсва тригодишна финансова прогноза на бюджета на държавата, за да се види откъде ще се осигурят средствата за увеличаване на пенсиите.

Председателят на парламентарната група „БСП за България“ Георги Свиленски, че 1,386 милиарда лева за увеличението на пенсиите са осигурени от „повишената събираемост, колеги, от спрените кражби, от празните чекмеджета“. Пари има, увери той.  

Елисавета Белобрадова („Демократична България“) каза, че инфлацията е световно събитие. Всякакви интерпретации с корени в действията на управлението на България са неверни, посочи тя в хода на дебата.

Хасан Адемов декларира, че ДПС категорично подкрепя увеличението на пенсиите на българските пенсионери. По думите му обаче има проблем в методологията, по която се предлага за постигането на това увеличение. Адемов каза, че ДПС са очаквали управляващите да имат пълен анализ на пенсионната система и план за цялостна реформа.

По-рано през деня за кратко в Народното събрание дойде и премиерът Кирил Петков. Той си тръгна преди началото на дебата за актуализацията на бюджета на ДОО.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
800 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
comedy duo...

2022.06.15 | 18:34

3
Laurel and Hardy (Лорел и Харди)
стига да не продължаваш да

2022.06.15 | 17:08

2
теглиш милярди от заеми, които потъват!!!!!!!!

2022.06.15 | 16:28

1
асане, отново лъжеш. ти гледаш на изпитата си чаша с кафе.

Добави коментар

Водещи новини