Кабинетът с ключово решение за енергетиката

  • 15 юни 2022 13:24

  • 9767
  • 4
© Novini.bg

Днес беше обсъдено и взето решение за хидроенергиен комплекс "Белмекен-Сестримо-Чаира". Това обяви министърът на енергетиката в оставка Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен на брифинг след днешното заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Novini.bg.

ПАВЕЦ "Чаира" е най-голямата помпено-регулираща централа в Югоизточна Европа. Това е и най-значителната регулираща мощност в нашата електроенергийна система. Взетото решение е важна стъпка относно право на строеж и реализиране на обекта язовир "Яденица". С това решение ще се увеличи обемът на долния резервоар на ПАВЕЦ "Чаира" с 9 млн. кубика. По този начин централата ще премине от дневен към седмичен режим на изравняване на водните обеми и ще има възможност за работа на пълна генераторна мощност в продължение на 20 часа. Текущо тази мощност е осем часа и половина, т.е. капацитетът ще се повиши повече от два пъти. Ще има и възможност за работа 22 часа в помпен режим, като в момента е 11 часа. Реализирането на проекта "Яденица" ще доведе до значително подобряване на структурата на резервните мощности на страната, като генераторна мощност от 864 мегавата и минимално време за достигане на пълно натоварване от под 5 минути, висока степен на автоматизация на работните режими и т.н., заяви Николов.

Казано просто, "Чаира" ще има възможност да изпълнява ролята на авариен резерв на електроенергийната система в период от 20 часа. Това е от гледна точка на сигурност. От гледна точка на стратегия на България и развитие на "зелена" и балансирана енергия и всички предизвикателства, свързани със "Зелената сделка", не трябва да се забравя, че "Чаира" може да се разглежда като вид батерийна структура. Това ще даде възможност много от "зелените" проекти, които вече са входирани в Системния оператор, да се случат и случвайки се, да има мощност, която да ги балансира и по този начин да има доста по-приемливи цени и доста по-големи възможности за нови проекти в България, посочи енергийният министър.

Няколко институции и служби проверяват аварията в ПАВЕЦ „Чаира“

Реализацията на проекта "Яденица" започва през 1994 г. През 2005 г. строителството е преустановено поради липса на финансиране. 2016 - 2017 г. е извършена актуализация на съществуващия работен проект и чак сега достигаме до етап, в който може да се приеме, че фактическите стъпки по реализацията на този проект ще подсигурят България да запази позицията си на балансьор на електроенергийната система в целия регион, каза още Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен.

Константин Тодоров
9767 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
цска

2022.06.15 | 15:39

4
Пак ще се откраднат едни пари и няма да има нищо
Умник Гюро

2022.06.15 | 13:45

1
Всички партии от тази коалиция представляват мафията в България. Плюс: всички партии от тази коалиция представляват руските тайни служби и глобалистите на Рокфелер и Бил Гейтс. Истината е ясна за всеки образован българин.
Бързо си вземи хапчето от ББ

2022.06.15 | 15:14

3
Умнико?
Додо

2022.06.15 | 14:56

2
Бързо сменяй дилъра ..........

Добави коментар

Водещи новини