Пластмасата в океана може да послужи като източник на нови антибиотици

  • 13 юни 2022 09:28

  • 602
  • 0
Пластмасата в океана може да послужи като източник на нови антибиотици
© Novini.bg/ Canva

Замърсяването с пластмаса в океана може да послужи като източник на нови антибиотици, според ново проучване, цитирано от Юрикалърт и БТА.

Изследването, направено от студенти в сътрудничество със специалисти от Института по океанография "Скрипс", ще бъде представено на конференцията на Американското дружество по микробиология.

Учените изчисляват, че всяка година в океаните попадат между 5 и 13 милиона метрични тона пластмасово замърсяване, вариращо от големи плаващи отпадъци до микропластмаса, върху която микробите могат да образуват цели екосистеми. Пластмасовите отломки са богати на биомаса и следователно биха могли да бъдат добър кандидат за производство на антибиотици, което обикновено се случва в силно конкурентна естествена среда.

Изследователи откриха микропластмаси и на Антарктика

За да проучат потенциала на пластисферата да бъде източник на нови антибиотици, изследователите са модифицирали подхода Tiny Earth за търсенето на антибиотични вещества от почвени бактерии към морските условия.

Авторите на изследването са отглеждали полиетиленова пластмаса с висока и ниска плътност (типа, който често се среща в пазарските торбички) във водата близо до кея "Скрипс" в Ла Хоя, Калифорния, в продължение на 90 дни.

Изследователите са изолирали от океанската пластмаса пет бактерии, произвеждащи антибиотици, включително щамове Bacillus, Phaeobacter и Vibrio. Те са тествали бактериалните изолати срещу различни грам-положителни и отрицателни мишени и са установили, че те са ефективни срещу често срещани бактерии, както и срещу два щама, устойчиви на антибиотици.

"Имайки предвид настоящата антибиотична криза и нарастването на броя на супербактериите, е от съществено значение да се търсят алтернативни източници на нови антибиотици", казва водещият автор на изследването Андреа Прайс. "Надяваме се да разширим този проект и да характеризираме допълнително микробите и произвежданите от тях антибиотици".

Радина Лазарова
602 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини