Заков за прелетелия над България самолет: Разследването ще установи дали е бил шпионски

  • 10 юни 2022 11:32

  • 3841
  • 0
© Novini.bg

Дали самолетът е шпионски, или не, разследването тепърва ще установи. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента военният министър Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни.

„Слушах експерт в един от сутрешните блокове. Не мога да приема самозвани експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата. Това е безобразие. Честно да ви кажа, изключително възмутен съм от това, което чух. Не може по този начин абсолютно безотговорно с неверни твърдения и лъжи да се обяснява как едва ли не е срамно за българските ВВС, че не били следели самолета. Няма нищо подобно“, категоричен бе той.

Заков с коментар за самолета, нарушил въздушното пространство на България

Заков обясни, че самолетът се е следял от център в НАТО. „Той се препредава на страните-членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди да влезе на територията на страната. След влизането му, самолетът е следен абсолютно през цялото време. Имаме и противовъздушна отбрана, която е част от системата за следене на самолети. Като вчера казах, че самолетът не е представлявал заплаха през целия си полет, това действително е така. Размерът му не предполага той да причини щета върху гражданска или цивилна инфраструктура. Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат. В този случай върху него не се въздейства, той се следи. Ако има действия, които заплашват конкретна инфраструктура, тогава има процедура, в която той се обявява за ренегат и тогава има процедури за въздействие“, добави министърът.

По думите му не е било задължително да има изтребители, които да придружават самолета през цялото време. „Българските системи, радари и ПВО защита са достатъчни, за да следят подобен самолет, който не представлява заплаха. Той може да бъде потенциална заплаха, но не е бил заплаха през цялото време. Когато имахме преценка, че може би трябва да има изтребител във въздуха, ние го направихме в много тежки атмосферни условия. Самолетът се върна обратно в „Граф Игнатиево“ почти преди начало на буря. Изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си, но си свърши работата“, посочи министърът на отбраната.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини