ЦИК: Трябват промени в софтуера за машинното гласуване на местния вот

  • 08 юни 2022 21:03

  • 611
  • 3
ЦИК: Трябват промени в софтуера за машинното гласуване на местния вот
© Булфото/архив

За местните избори догодина ще е нужно модифициране на софтуера за машинно гласуване, в което да участват български специалисти. Това планира Централната избирателна комисия. Комисията по електронно управление в парламента изслуша ръководството ѝ.

От ЦИК се оплакаха, че на предишните избори не са имали възможност да модифицират софтуера, съобщава БНР. В представения пред депутатите анализ от ЦИК обясниха, че доставчикът не е дал такава възможност, а това е важно, той като на предстоящите избори на някои места ще се гласува с четири бюлетини.

От ЦИК казаха още, че с всяка промяна на изборното законодателство задълженията им стават повече, а ресурсите по-малко и припомниха, че в момента има и Министерство на електронното управление.

Камелия Нейкова каза, че предстои утвърждаването на техническата спецификация за дистанционното електронно гласуване.  

Но тя е съобразена със системата за електронна идентификация и създаването на електронен регистър на населението и избирателни списъци. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
611 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Дим

2022.06.09 | 00:04

3
Тези машини са за мошенгия да отиват на боклука заедно с льотчика
НЕ!

2022.06.08 | 22:11

2
НИКАКВИ МАШИНИ ПОВЕЧЕ!! ЦИК СА ПРОДАЖНИЦИ И МАНИПУЛАТОРИ НА ДАННИ!! НИКАКВО ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ, НАЛИ ВИДЯХМЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ В САЩ!!
баба гицка

2022.06.08 | 21:36

1
машините са за да излъжат народа - радев на боклука

Добави коментар

Водещи новини