Иван Христанов пред Novini.bg за казуса на ГКПП „Капитан Андреево“: Предотвратихме източването на милиони през следващите 10 години

  • 09 юни 2022 09:00

  • 1240
  • 6
© Novini.bg

Приоритетите са уточнени в сектор „Земеделие“ още в правителствената програма и в приоритетите на „Продължаваме промяната“. Те са борба с корупцията, нулева толерантност към схемаджийството, което наследяваме. В този контекст работата ни беше предопределена. Това заяви пред Novini.bg зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

В никакъв случай не бива да пропускаме министерската част. Стратегическия план, от който сме много доволни и горди, че осигурихме 60% национално съфинансиране спрямо 15-20%, които през последните 12 години са били залагани. Това ни дава основание да вярваме, че говорим за отговорна, сериозна национална аграрна политика. Плана за възстановяване и устойчивост, който също е много важен. В него има съществен ресурс да се управлява прозрачно, адекватно и най-накрая да гарантира увеличение на вътрешни продукти и благосъстоянието на фермерите, добави зам.-министърът.

По думите му друга част от политическата програма е свързана с плодове и зеленчуци, месо и мляко.

През последното десетилетие са били сериозно неглижирани. В същото време те осигуряват много по-голяма инвестиционна активност, заетост и добавена стойност. Ако трябва да подредим прозрачност и отговорно отношение към фермерите, посочи Христанов.

Относно лабораториите на ГКПП „Капитан Андреево“, зам. земеделският министър отебляза, че има множество корупционни схеми.

Прокуратурата в Хасково проверява има ли престъпление по случая с товар от живи растения

Имаме цял списък с подобен род схеми или влияние, които в никакъв случай не са в полза на българския гражданин. Повечето от тях се разработват от екипите, така че да разберем техния генезис и съответно как да ги неутрализираме. Тази, която привлича общественото внимание е Заповедта на министър Иванов. Получихме сигнали, че се бързат да се подписват договори. Министърът постъпи изключително отговорно, като издаде заповед, с която забрани да се подписват в БАБХ договори, различни от тези за извършване на поръчки на процеси по Закона за обществените поръчки. Всичко останало беше практически забранено, каза още той.

В началото на януари ние започнахме същинската работа по договорите, които бяха подписани в нарушение на законодателството и заповедта на министъра. Буквално веднага след като проявихме любопитство към тях, те проявиха към нас. Защо? Какво правим там? Става въпрос за контрола на Капитан Андреево, който се осъществява на границата по отношение на фитосанитарния контрол. Имахме множество сигнали и беше ясно, че там е създадена златна кокошка, която да обслужва конкретни интереси, с изключително сериозни суми. Говорим за над 50 млн. на година. За десетгодишния период, за който е подписан договора става дума за 500 млн. Това са пари, които трябва да влязат в държавния бюджет, да бъдат насочени към инвестиционни или разходни или социални каузи на кабинета. Вместо това щяха да отидат в един човек, уточни още зам.-министърът на земеделието.

Христанов коментира, че договорът не е прекратен.

Беше подадено в Хасковския и Софийския съд обжалване на нашите действия. И двете институции се произнесоха, че ние не сме нарушили ангажиментите, които имаме, не сме нарушили права и отхвърлиха жалбите на ищеца. Това, което БАБХ направи е че встъпи в пълните контролни функции и оперативни функции на границата. Това, което в момента се изпълнява е договора за наем за всички помещения на БАБХ. Почти 1900 кв., при положение, че за тази прословута лаборатория трябват около стотина квадрата. Пред компетентните органи подписалия договора и подписалия заповедта за определяне на победителя в търга ще даде отговорите кой е решил да отдаде целия БАБХ на Капитан Андреево, допъли още той.

Другото, което фирмата представя са лица за товара. За да можем да дадем възможност на турските превозвачи да имат избор Гранична полиция и Агенция „Митници“ са отговорните органи, които допускат нови лица. Те допуснаха още няколко компании, които да могат да извършват тази дейност. Тя е практически между превозвачът и БАБХ. Ако да речем по време на контрола някоя пале или стока бъде повредена помагат на превозвача и на собственика да си предявяват претенциите. Те са там, но има и други компании, което е интерес както на държавата да осигурява на всякъде равнопоставен достъп и прозрачност, както и желание от страна на турските превозвачи, заяви Христанов.

Според зам.-министъра на земеделието това е пропаганда, която има за цел да увреди репутацията на министерството и на конкретни личности.

Пропагандата е абсолютно несъстоятелна, може да бъде проверена във всеки един момент на границата. Всеки път, когато има прехвърляне на отговорности е нормално да има смущения, те бяха краткотрайни. Колегите на границата ни предадоха, че за пръв път наблюдават толкова спокойно отношение от страна на превозвачите. В нито един момент не е имало хаос, паника, натиск или някакво разочарование. През цялото време поддържахме връзка с Министерство на търговията на Турция, с Турското посолство, координирахме усилията си, така че да не настъпят зловредни събития по отношения на превозвачите и стоките. Към днешна дата сме в обратната ситуация. Ние нямаме чакащи хладилни камиони, които да подлежат на фитосанитарен контрол и се налага да молим турската страна малко да ускорят, за да може при нас да се напълни плаца с превозни средства. С колегите от Гранична полиция и Агенция „Митници“ бяхме там 10 дни, разгледахме останалата част от пропускливостта на терминалите. Направихме няколко малки промени. От 3 500 камиона на границата на паркинга към 4 юни, на 8 юни са по-малко от 1 500, посочи Христанов.

Нарушихме интереси, плащам лична цена. Семейството ми също се притеснява. За 10 години са извлечени в полза на няколко души стотици милиони и бяха планувани за следващите години още стотици милиони. Държавата каза не, няма да толерираме схемите, за нас обществения интерес представлява върховен приоритет. И тези стотици милиони ще бъдат насочени към обществото – деца, възрастни, инвестиции. Това не се понрави на собствениците на схемите. Започнаха множество интервенции, не само към мен, обхванити са други лица. Желанието е да се върне стария порядък и всичко да си върви по мед и масло. Тук е конфликтът, защото държавата смята, че по мед и масло означава да се обсъжда обществения интерес, така Христанов коментира насочените към него заплахи.

Зам.-министърът с охрана: Страхувам се! Имам три деца

Не мисля че има намерение да се върнат нещата назад. Бяхме упрекнати, че ще сложим някаква митична фирма, на някаква митична криминална фигура от миналото, спрягаха се имена. Това са абсолютни глупости. Единственият контролен орган там ще остане държавата. Колкото повече усилия положим да скрепим това законово, толкова по-спокойни ще се чувстваме, че не само докато сме тук, но и за в бъдеще обществения интерес ще бъде защитен. Границата е един от елементите на национална сигурност и ние не смятаме, че нещата, които правим там са грешни. По-скоро смяната, че нещата, които са правени досега, тази порочна практика е грешна. Защото ако преследваме същия ред на мисли, че част от функциите на БАБХ могат да се дават на частни комапнии. Тогава да дадем гранична полиция и агенция минитници на частни фирми, каза още той.

Зам.-министърът на земеделието уточни, че се разглеждат проблемите и на останалите гранични пунктове.

На Капитан Андреево беше най-приоритетно. Това е най-натоварената гранична сухопътна точка в света. Беше логично да караме по приоритети. В рамките на мандата ни разглеждаме всички гранични пунктове с различни цели и приоритети – да се увеличи пропускливостта, в други да увеличим обхвата на превозни средства, които могат да преминават, в трети да се увеличи контрола. Постоянно в дневния ни ред присъстват и другите пунктове и е въпрос на дни да насочим вниманието си към тях, допълни Христанов.

Христанов заяви, че в момента се изготвя подробен доклад, за да може процеса да придобие по-завършен вид, като се разписва всичко от самото начало до ден днешен. 

По материала работиха Виолета Симеонова и Галя Георгиева

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1240 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Мая

2022.06.09 | 12:20

6
А.БЕ ЦЯЛАТА ПАСМИНА СА ЛЪЖЦИ.КАКВО СИ ПРЕДОТВРАТИЛ БЕ ИЗРОД-ОСРАХТЕ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА
Кака

2022.06.09 | 11:29

5
Ама аз ако не отида на работа, до 24 часа ще ми видят сметката! Абе вие от Гроб СДС за какви се мислите?
Росен

2022.06.09 | 09:17

2
Браво. Най - накрая държавата ще си вземе "Златния гьол" и парите ще са да хората. Браво на Зам.Министъра.

2022.06.09 | 11:03

4
Как може да има толкова наивни и глупави хора като теб.
ветеринар

2022.06.09 | 09:31

3
Ще изваждате ли БАБХ от земеделието или НЕ? това е истинския въпрос!
Еми...

2022.06.09 | 09:02

1
тиквата, пилето и градуса се посраха.

Добави коментар

Водещи новини