Огромен интерес към програмите за енергийна ефективност в Благоевград

  • 08 юни 2022 15:11

  • 785
  • 0
Огромен интерес към програмите за енергийна ефективност в Благоевград
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Огромен интерес към програмите, финансиращи мерки за енергийна ефективност, отчетоха на първата разяснителна среща експертите от областния информационен център в Благоевград. 

Възможностите за поставяне на соларни панели за топла вода и на фотоволтаични системи за производство на електроенергия за собствени нужди се очертават като безспорен хит сред домакинствата.

Гърция и цените на енергията – от подпомагане към икономия и алтернативни източници

Три са новите програми, в които има предвидени дейности за енергийна ефективност. Внушителен е и финансовият ресурс - близо 2,8 млрд. лева. Най-много са средствата за саниране на публични държавни и общински сгради, жилищни блокове и еднофамилни жилища, както и производствени сгради на малкия и среден бизнес, предаде БНР. 

50 общини в страната ще разчитат предимно на програмите "Развитие на регионите" и "Околна среда", а по Националния план за възстановяване и устойчивост ще кандидатстват собствениците на жилищни имоти. 

На фона на растящите цени на електроенергията и разходите за отопление най- атрактивни се оказаха мерките за производство на възобновяема енергия и топла вода. И макар че програмите още не са стартирали, залата на областния информационен център за първи път от години насам се оказа тясна, призна експертът Елена Михова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини