Херо Мустафа присъства на откриването на проекта по осъвременяване на експонирането на Тракийската гробница край Свещари 

  • 07 юни 2022 16:23

  • 1536
  • 4
Херо Мустафа присъства на откриването на проекта по осъвременяване на експонирането на Тракийската гробница край Свещари 
© Американско посолство
Слушай новината Слушай новината

На 7 юни посланик Херо МустафаХеро МустафаХеро Мустафа (на английски: Herro Mustafa; на кюрдски: Hêro Mistefa; родена 1973 г.) е американски дипломат, заедно с представители на Фондация „Credo Bonum“, Министерството на културата и местни официални лица участва в представянето на завършения проект по осъвременяване на експонирането на Тракийската гробница край Свещари. Проектът беше осъществен благодарение на Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP), който предостави над 330 000 лв. за запазване на това културно богатство, част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, така че бъдещите поколения да могат да му се наслаждават и възхищават, съобщиха от пресслужбата на американското посолство в България.

Свещарската тракийска гробница е уникален пример на Средиземноморската гробищна архитектура и привлича близо 50 000 посетители всяка година. Гробницата е построена през 3-ти век пр. Хр., за да съхранява тленните останки на заможен гетски владетел, който е бил погребан там заедно с конете си. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета. Такъв вид скулптури са уникални за региона.

Проектът, спонсориран от AFCP, включва експертно ремонтиране и обновяване на важни части от експонирането на гробницата, както и инсталиране на професионално осветление, образователни експозиции и друга подобрена туристическа инфраструктура.

Посланик Мустафа за 24 май: Благодарим ви, български учители!

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1536 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Мери

2022.06.07 | 16:42

1
А защо не присъства например посланика на Гърция да речем. Какво общо има тази с нашата история.?
Котарак

2022.06.07 | 19:01

4
Точно тази, няма нищо общо с българската история.
плевен

2022.06.07 | 17:08

2
БАХТИ ПРОТИВНАТА ЛИЧНОСТ МИНДИЛ

2022.06.07 | 17:13

3
защо е в българска носия? краварите трябва да са облечени като кравари, а не да унижават културното ни наследство!

Добави коментар

Водещи новини