България и Румъния: Започват проучвания за петте моста на Дунав едновременно

  • 06 юни 2022 13:53

  • 1896
  • 4
България и Румъния: Започват проучвания за петте моста на Дунав едновременно
© МТ

България и Румъния започват едновременни предпроектни проучвания на петте локации от двете страни на Дунав за изграждане на нови мостове, това съобщиха от министерството на транспорта след срещата в Букурещ на българо-румънската работна група по свързаността, която е под патронажа на двамата министър-председатели. 

От българска страна тя е водена от министъра на транспорта Николай Събев, а от румънска  - от Сорин Гриндяну, вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата. Българската делегация беше придружавана от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Букурещ Н.Пр. Радко Влайков. Участник в срещата заяви, че едновременното проучване на петте моста е пробив, след като толкова години само се е говорело.

Събев: Ще предприемем мерки, за да увеличим скоростта на преминаване през „Капитан Андреево“

От българска страна са поети ангажименти за драгиране на Дунав, което е приоритет за румънците. "Българската страна ще отговори адекватно на това, като още от 20 юни Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ ще започне драгиране на реката със собствени средства, а до една седмица ще обявим и обществена поръчка за драгажни дейности", заяви Събев. 

Министър Събев заяви, че е осигурено финансиране за удълбочаване на Дунав в размер на 15 млн. лева. „Документацията е подготвена и вече е изпратена в Агенцията за обществени поръчки за предварителен контрол, а средствата са разпределени за 3-годишен период“, обясни още той.

По отношение на общия проект Fast Danube Събев и Гриндяну се разбраха до края на 2022 г. обща работна група да подготви съвместния проект за финансиране от ЕК на набелязаните инженерни мерки по реката.

Министър Събев информира румънския си колега, че България има пълна готовност за пускането на фериботната връзка Русе-Гюргево и предложи да се извършва общ граничен контрол в Русе, докато в Гюргево се създадат необходимите условия за това.

Вицепремиерът Гриндяну пое ангажимент да съдейства пред местните власти за ускоряване на действията в Гюргево.
Българската страна е предвидила да започне ремонт на своята част от Дунав мост I през юли, което от гледна точка на румънската делегация може да създаде сериозни проблеми за туристическите и търговските потоци. Министър Събев ще обсъди въпроса с вицепремиера Гроздан Караджов, за да може да се планира времето за ремонт така, че трафика между двете държави да се затрудни в минимална степен.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1896 4

Коментари 4

Добави коментар
С трите

2022.06.06 | 15:38

3
Тунела под Стара планина?

2022.06.06 | 15:58

4
На 30ти февруари
Българин

2022.06.06 | 14:16

2
Само 5?! Я направо 10, а пътищата до тях в следващия век. Да ви се.ра на к.ухите балкански глави.

2022.06.06 | 14:15

1
Е, все пак е добре, че " направиха " тунелите под Шипка и Петрохан. Сега да направят и мостовете и ще цъфнем тотално.

Добави коментар

Водещи новини