Фандъкова: Общо 2,5 тона текстилни отпадъци са събрани чрез контейнерите от 2019 г. до днес

  • 06 юни 2022 12:24

  • 295
  • 1
Фандъкова: Общо 2,5 тона текстилни отпадъци са събрани чрез контейнерите от 2019 г. до днес
© Булфото (архив)

Общо 2,5 тона текстилни отпадъци са събрани чрез специализираните контейнери за разделно събиране на този вид отпадъци от 2019 г. до днес на територията на столицата, информира кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Заедно със заместник-кмета Десислава Билева, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и певицата Мария Илиева, те бяха на изхода на метростанция "Европейски съюз", където е поставен контейнер за разделно събиране на текстилни отпадъци. Представиха и кампанията по разширение на системата от контейнери за разделно събиране на текстил, която Столичната община организира съвместно с Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба в България. 

За първи път през 2019 г. започнахме заедно с Асоциацията да поставяме такива контейнери. Гражданите на София проявяват голям интерес, каза столичният кмет. Днес ще бъдат монтирани десет контейнера, до края на кампанията още 17, с което те ще станат 143. Те са поставени в почти всички райони на столицата, като най-много има в централния район "Средец". Онлайн карта, достъпна на сайта на Столичната община, показва местоположението на контейнерите за разделно събиране на отпадъци, каза Георги Георгиев, който инициира новата кампания за поставянето на още контейнери в столицата. 

На 1 април започва пролетното почистване на София

С тези контейнери продължаваме да разширяваме системата за разделно събиране на текстилни отпадъци, посочи кметът Фандъкова. Тя обърна внимание, че много често източник за замърсяване на въздуха са именно текстилните отпадъци, които, ако не се събират разделно, могат да попаднат в печките на недобросъвестни граждани. Ние сме част от общата европейска политика за кръгова икономика и разделното събиране и оползотворяване на отпадъци е начинът, по който всички заедно се грижим за природата.

Столичният кмет Фандъкова специално благодари на Мария Илиева, че се включи в кампанията и с нейна помощ повече хора, могат да разберат ползите от разделно събиране на текстилни отпадъци. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
295 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ДРУГАРЯ САТАНА

2022.06.06 | 17:59

1
ЖИВОТ НО МРЪСНО, ЗАЩО СУТРИНТА ВОДОНОСКА ОБИКАЛЯШЕ СВЕТА ТРОИЦА И ПРЪСКАШЕ УЛИЦИТЕ? МАЛКО ЛИ ВИ БЕШЕ СНОЩНИЯ ДЪЖД? МАЙКА ТИ ДА Е В А БЪЛГАРСКА! И З Р О Д КРАДЛИВ!

Добави коментар

Водещи новини