ВМЗ: Нинова е в заблуда, дружеството е напът да отчете рекорден приход през 2022 година

  • 06 юни 2022 11:00

  • 494
  • 2
ВМЗ: Нинова е в заблуда, дружеството е напът да отчете рекорден приход през 2022 година
© Булфото (архив)

Само за първите пет месеца на 2022 година по сметките на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД са постъпили над 150 милиона лева приходи, а подписаните договори надхвърлят половин милиард лева. Това се посочва в позиция на Съвета на директорите на дружеството, разпространена до медиите. Поводът за нея е пресконференцията на вицепремиера Корнелия Нинова от 3 юни, когато тя обяви, че сменя ръководството на ВМЗ-Сопот заради лоши финансови резултати. В публичната ѝ позиция има неверни твърдения, които сме длъжни да опровергаем, посочват от държавният оръжеен завод.

ВМЗ завърши 2021 година с печалба не от над 3 милиона лева, както твърди вицепремиерът Нинова, а от малко над 1 милион лева, заявиха от Съвета на директорите. Те допълниха, че за първите месеци на 2022 година са подписани нови договори за над половин милиард лева. Само от авансите по тях са разплатени стари задължения на ВМЗ за над 30 милиона лева, които предходни ръководства са отлагали, посочват от завода. Оттам са категорични, че към днешна дата дружеството няма просрочени задължения, а по сметките му има достатъчно средства за обезпечаване на дейността и изпълнение на така необходимата програма за модернизация. Всичко това е известно на Държавната консолидационна компания (ДКК) и буди недоумение защо са предоставили грешна информация на ръководството на икономическото министерство, се казва в съобщението.

Сменят ръководството на ВМЗ-Сопот

Още на 20 април 2022 година Годишният финансов отчет на ВМЗ е изпратен за одобрение на ДКК, но оттогава до този момент становище не е дадено, което блокира и изплащането на дивидента към държавния бюджет. Така от завода коментират твърдението на вицепремиера, че дружеството не е платило дивидент за 2021 година. Ако това е сред мотивите на вицепремиера, то тя следва да освободи съвета на директорите на ДКК, а не този на ВМЗ, коментират от оръжейния завод. 
 
Във връзка с твърдението на Корнелия Нинова, че "ръководството на ВМЗ-Сопот, зад гърба на принципала - ДКК, и моя - като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ", от Съвета на директорите твърдят, че решението да се продават тези обособени части е взето от Народното събрание през 2019 година.

От борда подчертават, че са хора с дългогодишен опит, "които няма да допуснат да бъдат дискредитирани по подобен начин". В момент, в който са възложени рекорден по обем договори на държавния завод, се предприемат действия, които могат да блокират дейността на завода и да застрашат бъдещето на едно структуроопределящо предприятие с хиляди заети работници, подчертават от Съвета на директорите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
494 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2022.06.06 | 12:07

2
Няма незаблуден комунист.
там където

2022.06.06 | 11:56

1
комунистът мине,трева НЕ НИКНЕ

Добави коментар

Водещи новини