Дончева: Наша работа е да си разрешим корупцията, а не да се мъчим да правим закон "Магнитски"

  • 06 юни 2022 09:13

  • 1211
  • 4
Дончева: Наша работа е да си разрешим корупцията, а не да се мъчим да правим закон "Магнитски"
© БНТ

Не е ясно защо у нас трябва да има закон "Магнитски". Ако Америка има своите аспирации като глобална сила да налага определени обществени отношения със силата на инструментите, с които разполага - това е работа на Америка. Наша работа е да си разрешим корупцията и имаме достатъчно инструменти за това без да се прави някой на американец и да се мъчи да прави закон "Магнитски" в български условия. Това коментира в студиото на "Денят започва" лидерът на „Движение 21“ Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в.

Тя припомни, че първото служебно правителство издаде акт на МС, в който обяви списъка на свързаните лица с оповестените по закона "Магнитски" от САЩ. Те имаха своите последици по отношение на техния бизнес, имущества, сметки, с държавните и общински институции, с които комункират и с търговските партньори. Съдът се произнесе, че това е нищожен акт на МС, но Дончева смята, че не това е причината да се прави у нас закон "Магнитски".

Гешев иска европейски еквивалент на закона "Магнитски"

"Нашият проблем е с правоприлагането, с това, че в продължеие на 12 години правосъдната система беше контролирана от изпълнителната власт и от структури и хора със съмнителна корупционна репутация, които си направиха инструмент за борба със своите бизнес конкуренти и политически противници, а не инструмент за постигане на върховенство на закона, който да даде стабилност на държавата и защита на правата на гражданите", каза Дончева.

Тя заяви, че предишните два най-кратки парламента не са се занимавали със законова дейност, а при сегашния парламент няма кой да пише закони. Смята, че в момента има "много неподготвени министри и парламент за законодателна дейност".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1211 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Голем

2022.06.06 | 12:41

4
Дончева иска да разреши корупцията в България че тя си я има отдавна корупцията

2022.06.06 | 10:37

3
Изчезни в историята с всичките си червени другари. Лаете в защита на путлер, а изпращате крадените пари и децата си на запад. Лицемерни паразити.
Груева

2022.06.06 | 09:42

2
Ами ,хайде де .И ти си една стока.Толкова години гласувахте в Парламента закони да бъдат удобни на бандитите.Да си спомним Ванко 1,например.
Пунта Мара

2022.06.06 | 09:26

1
"Другарката"Татяна Дончева Тотева,"експерта",който щял да "РАЗСЛЕДВА" "Другарят" Борисов и неговата ОПГ !?!?!? КАК да стане ТОВА,след като и ТЯ е ЧЛЕН на ШАЙКАТА?! КАК????

Добави коментар

Водещи новини