Асен Василев: Докато ЕС не разбере проблема ни със Северна Македония, няма как да вдигнем ветото

  • 05 юни 2022 18:52

  • 9745
  • 26
Асен Василев: Докато ЕС не разбере проблема ни със Северна Македония, няма как да вдигнем ветото
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

За първи път от много години българският парламент е жив и не е скучен. Не е гумен печат, както беше доскоро. Би било добре да има повече конструктивизъм, но по-добре да има разгорещени спорове, отколкото да няма никакви. Това каза в предаването "На фокус" по Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на по повод сблъсъците в Народното събрание на 1 юни и скандала с показания от Ицо Хазарта среден пръст на ПГ на ГЕРБ.

По думите му споровете между България и Северна Македония могат да бъдат разрешени само с много дълго време на разговори, за да се стигне до точка на разбираемост.

Той отбеляза, че няма как палежът на българския културен център в Битоля да не повлияе емоционално на разговорите. Надявам се, че няма да повлие драматично и целите на двете държави ще бъдат постигнати, посочи Василев.

Влизайки в управлението, заварихме това, че много дълго време България не е поставяла този въпрос пред Европейския съюз. Ние поставяме въпроса за Северна Македония в последния момент. Ние много дълго време сме си мълчали и въпросът не е повдиган. 20 години сме казвали, че няма проблем, подписвали сме договори и в последния момент дърпаме спирачката, заяви вицепремиерът.

Европейският съюз не изнудва България да се разбере със Северна Македония, за да продължи процесът по присъединяване на страната. Има постоянно питане докъде сме стигнали. Това не е натиск на принципа, че ако не направим това, ще се случи нещо друго. Няма такъв тип натиск, каза той, като добави, че от Брюксел идва препоръка за разбирателство, за да се отпуши преговорният процес за съседната на България държава.

Истината е, че проблем има и това не може да се замете под килима. За мен първата стъпка към отпушването на проблема не е България да се разбере със Северна Македония, а Европейският съюз да се разбере със Северна Македония, че има проблеми с език на омразата и с правата на българите в Македония. Докато нямаме по-широко разбиране на нашата позиция, няма как България да вдигне ветото, подчерта Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

Министър Генчовска: Палежът в Битоля е преднамерен и хладнокръвен

Ако трябва двете държави да се разберем, това ще отнеме много дълго време. Разширявайки разговора, според мен по-лесно можем да стигнем до едно трайно решение, добави той.

Министърът на финансите поясни, че в актуализацията на бюджета влизат приетите от управяващата коалциия антикризисни мерки.

В отговор на критики от страна на опозицията Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на обяви, че държавният дълг в момента е с 2 млрд. лева по-малко, отколкото е бил на 31 декември 2021 г. Въпреки кризите, към момента дългът е по-нисък, добави той.

В коментар на думите на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за управляващите: "Хората ще ги бият с камъни", вицепремиерът заяви: "Когато г-н Борисов беше арестуван, имаше фойерверки. Г-н Борисов сам да си направи сметка кого хората бият с камъни".

Василев коментира и намерението на управляващата коалиция България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г.

Любомир Каримански: Не съм скептичен към влизането на България в еврозоната

Приемайки валутния борд, ние сме приели еврото. В този момент ние сме се отказали от собствена парична политика. Тогава сме се отказали от т. нар. суверенитет. В момента решенията на Европейската централна банка директно се отразяват на България, но ние не сме в стаята, когато тези решения се вземат. Ако така и така сме се отказали от суверенитета, по-добре да сме в стаята, подчерта финансовият министър.

Той увери, че българите няма да обеднеят с въвеждането на еврото. Курсът е фиксиран. И в момента всичко в България е вързано с еврото, каза още Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

Вицепремиерът категорично отрече да пише български вариант на закона "Магнитски". Има работна група, която се ръководи от Министерството на правосъдието. Вътре има участие от ДАНС, БНБ, Министерство на финансите, Външно министерство, Комисията за финансов надзор и Министерски съвет. Тя се ръководи от хората, които могат да напишат този закон, а те са в правосъдното министерство, заяви Василев.

Той съобщи, че вече използваме втечнения газ от САЩ: "Доколкото знам, танкерите с американския втечнен газ се разтоварват в момента и си ползваме газа от там".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9745 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар

2022.06.06 | 04:10

26
Асен тука има,тука нема.Лъже на поразия,фалшив финансист,спекулант на държавни пари!

2022.06.06 | 03:58

25
Крадец и лъжец;Затриха държавата.
Демократ

2022.06.06 | 00:38

24
Поздравления за Асен Василев, че най-накрая формулира адекватна позиция на ПП за РСМ. Какво искаме ние от РСМ ? Българската държава настоява държавата РСМ да се раздели преди старта на преговорите й с ЕС с практикуваната от нея до ден днешен югославска комунистическа идеология на ксенофобия, омраза, дискриминация и недобросъседство. Което съвсем не означава, че ние оспорваме настоящата идентичност и официален език на гражданите на РСМ ! Основание за българските претенции е нарушаване от РСМ на Копенхагенските критерии т.е. грубо погазване на човешкото достойнство и право на етническо самоопределение на гражданите с българско самосъзнание, възпитаване в омраза и провеждане на политика на дискриминация и преследване към тях, както и на недобросъседство към държавата България. Следователно става дума за погазване на общоевропейски ценности, а не за банален билатерален културно- исторически спор от регионален характер !

2022.06.05 | 23:55

23
Пълен бездарник Педерунгел сфиня смрадлива мърша,скалпа маимуно трябва, да,те,падне,лайно,
на никой не му дреме

2022.06.05 | 23:55

22
за измислените ви проблеми
Браво!

2022.06.05 | 19:24

5
Твърди позиции срещу Русия и Македония!

2022.06.05 | 23:04

21
и Сърбия
Демократ

2022.06.05 | 21:43

18
Поздравления за Асен Василев, че най-накрая формулира адекватна позиция на ПП за РСМ. Какво искаме ние от РСМ ? Българската държава настоява държавата РСМ да се раздели преди старта на преговорите й с ЕС с практикуваната от нея до ден днешен югославска комунистическа идеология на ксенофобия, омраза, дискриминация и недобросъседство. Което съвсем не означава, че ние оспорваме настоящата идентичност и официален език на гражданите на РСМ ! Основание за българските претенции е нарушаване от РСМ на Копенхагенските критерии т.е. грубо погазване на човешкото достойнство и право на етническо самоопределение на гражданите с българско самосъзнание, възпитаване в омраза и провеждане на политика на дискриминация и преследване към тях и на недобросъседство към държавата България.

2022.06.05 | 23:03

20
точно така, също оспорваме и средновековната и възрожденска история
ПОШЛИ

2022.06.05 | 23:00

19
НА ХУУУХУУЙ.

2022.06.05 | 19:06

1
Евала, винаги ще гласуваме за ПП

2022.06.05 | 21:16

17
Защото, си глупак

2022.06.05 | 21:02

16
педал за педала ще гласува.
Христо

2022.06.05 | 20:35

15
Ти и всички други, които искаме да живеемв нормална държава, а не в мафиотска, Гербава, руска кочина!!! ПЪЛНА ПОДКРЕПА ЗА ПП!!!

2022.06.05 | 20:30

13
Дреме ми на дедовия

2022.06.05 | 19:15

3
Ти ще си единствения,който обожава да го лъжат

2022.06.05 | 20:32

14
daite tez makedonci da im pokajem koia e balgaria da gi izbiem do 1 i tva trebva stane za da se sprat da se gavrqt sas balgaria

Добави коментар

Водещи новини