Илхан Кючюк бе преизбран за съпредседател на Партията на европейските либерали

  • 04 юни 2022 13:26

  • 592
  • 0
Илхан Кючюк бе преизбран за съпредседател на Партията на европейските либерали
© АЛДЕ

Партията на европейските либерали АЛДЕ проведе своя 42-и конгрес на 2-4 юни в Дъблин. Партиите-членки се събраха на най-висшия орган за вземане на решения и с огромно мнозинство преизбраха евродепутата от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е за съпредседател на АЛДЕ, съобщиха от неговия офис.

По време на конгреса бяха обсъдени предизвикателствата пред Съюза и приоритетите на Европа преди следващите европейски избори. Сред ключовите теми, по които дебатираха либералните лидери, бяха бъдещето на Европа, енергийните доставки, войната в Украйна и пътят към мира. Те оформиха либералния отговор на предизвикателствата, стоящи пред Европа, като единодушно заявиха желание за единство.

Илхан Кючюк: Общата позиция на Европейския съюз за плащането на руския газ е единна

В своята реч Кючюк поздрави делегатите от повече от 60 либерални партии, които членуват в АЛДЕ, за гласуването доверие и очерта перспективите за бъдещето на либералите и ролята им в оформянето на Европа утре. 

Пред нас стоят огромни предизвикателства. Либералното семейство не само има думата за това как да отговорим на тях, но нашата сила е навременното действие. Ние работим ръка за ръка с гражданите. И днес отново трябва да покажем същата категоричност и сила, която притежаваме, това е повратният момент в Европа, заяви Кючюк.

Съпредседателят на АЛДЕ конкретизира няколко цели, за които в следващите месеци либералите трябва да работят усърдно, за да успеят да постигнат: На първо място според Кючюк е реформирането на партията, за да е най-модерната и най-ефективната от европейските партии. Вторият приоритет е да се увеличи подкрепата за националните партии, част от либералното семейство, не само на европейските избори. И не на последно място той отбеляза подготовката за европейските избори през 2024 г., която да доведе либералите до победа.

Кючюк сезира ЕК заради „Възраждане“

По време на заседанието на Съвета на АЛДЕ бе взето решението партията на украинския президент Володимир Зеленски "Слуга на народа" да стане член на либералното семейство. 

Съветът обсъди и няколко спешни резолюции, фокусирани върху ключови теми като енергийните доставки на Европа, защитата на гражданите и институциите от кибератаки, подкрепата за статут на кандидат за членство в ЕС за Грузия, Украйна и Молдова. Либералният алианс вероятно ще приеме своя собствена резолюция относно статута на кандидат за членство в ЕС за трите държави.

Участие в конгреса взе и делегация на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, водена от председателя на партията Мустафа Карадайъ.

С повече от 60 членки и хиляди индивидуални членове, АЛДЕ е една от най-големите европейски партии, които са солидно представени в Европейския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент и други институции.

Владимир Василев
592 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини