С декларация на ДПС за риск от продоволствена криза започна днешното пленарно заседание

  • 03 юни 2022 09:19

  • 389
  • 2
© Булфото

С декларация на ДПС за риск от продоволствена криза започна днешното пленарно заседание на Народното събрание.

Блиц контрол и редовен петъчен парламентарен контрол са дневният ред на заседанието. В него ще участват вицепремиери и министри.

България е пред сериозен риск от продоволствена криза. Това обявиха от парламентарната трибуна на днешното пленарно заседание в декларация от Движението за права и свободи.

"България е пред сериозен риск от продоволствена криза. Липсват мерки за подкрепа за селскостопанските производители. Станаха известни забележките по плана по Общата селскостопанска политика. Той не е в синхрон със зелената сделка. ЕК иска промени по цифровизацията, разпределението на директните плащания. Липсва амбицията за модернизацията на селското стопанство", заяви Имрен Мехмедова от ДПС.

По думите ѝ планът има 100 бележки, а част от интервенциите са писани за определени бенефициенти.

Парламентарен контрол: Депутатите препитват двама вицепремиери и 6 министри

"Страната ни е единствената в Европейския съюз без мерки за селското стопанство. Мерки има в Гърция, Франция, Испания. Много вероятно е България да се окаже единствената страна в ЕС, която ще унищожи родното производство. Цените на пшеницата тръгнаха нагоре. За производителите това е добре, но какво ще стане с цената на фуражите", допълни Имрен Мехмедова.

Според нея са необходими спешни мерки за достатъчни количества хляб и фураж.

"България е изпуснала всички влакове или финансови инструменти. Много от фермерите няма да могат да продължат да отглеждат своите животни и обмислят да ги продадат в кланици. В България няма никакви мерки. Продоволствената сигурност е част на националната сигурност на страната", каза още Имрен Мехмедова.

Последвайте канала на

Калина Христова
389 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Еми...

2022.06.03 | 09:50

2
башибозукът пак плаши гаргите.

2022.06.03 | 09:35

1
Заради проверките на Тировете нали ДПСарчета

Добави коментар

Водещи новини