Министър Лорер: България може да се превърне в център за иновации в автомобилната индустрия

  • 02 юни 2022 10:07

  • 473
  • 5
Министър Лорер: България може да се превърне в център за иновации в автомобилната индустрия
© МИР

Аутомотив индустрията е сред тези, които са най-иновативни и носят най-голяма добавена стойност. Страната ни може да се превърне в център за иновации за сектора, особено за електромобили. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава при откриването на международната конференция Automotive&Mobility Forum 2022, която се провежда в София и събира участници от целия регион на Балканите и Източна Европа. Участие в конференцията взе и президентът на Република България Румен Радев.

Министър Лорер посочи, че автомобилната индустрия e сред водещите и е приоритетна за привличане на инвестиции в страната, като броят на заетите в нея продължава да нараства и през настоящата година.

„Тенденцията е, че все повече инвеститори проявяват интерес да открият у нас, освен производството си, и развойните си центрове“, допълни той.

Първият електромобил у нас излиза догодина, през 2025 ще произвеждаме по 20 хил. годишно

По думите му бъдещето е свързано с електромобили и автономните автомобили. "Можем да бъдем сред водещите в разработката на софтуер за тях. Разполагаме с много добри български инженери, чиято основна дейност ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за компаниите от сектора", подчерта Лорер.

Министърът коментира още, че през последните месеци се работи активно по нови 7 потенциални проекта в аутомотив сектора с приблизителна стойност над 2 млрд. лв., като по тях се очаква да бъдат разкрити над 4 хил. нови работни места.

Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България" обяви, че вече 70 хил. души работят в сектора в над 350 компании.

На събитието присъстваха представители на редица компании от автомобилния сектор в България, както и международни гости от утвърдени глобални компании.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
473 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Гошо От ГЕРБ

2022.06.02 | 17:28

5
Ама хаде бе,дайте да правим електрически каруци,поне тях още никой не ги прави и със сигорност ще сте най иновативните каруцари!

2022.06.02 | 13:40

4
Престани да говориш глупости бе човек. То бива да се излагаш, но бивол за мезе не бива.
МАДАР ФАКАР

2022.06.02 | 10:13

1
КВО РАБОТИ ТОЯ ЧИФУТ ?

2022.06.02 | 10:49

3
Плямпа,нова високо платена професия
ne

2022.06.02 | 10:19

2
evreiskim pe al kakvo obshto ima balgaria sas avtomobilostroeneto bre po skoro moje da vavedete inovacii vav ovcevadstvoto.

Добави коментар

Водещи новини