Окончателно: Агентите на ДС ще се обявяват след всяка проверка

  • 01 юни 2022 13:52

  • 1328
  • 4
Окончателно: Агентите на ДС ще се обявяват след всяка проверка
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА). Законовите промени бяха предложени от ПГ на "Демократична България".

С измененията се конкретизира, че правомощието на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, по-известна като Комисия по досиетата, не е еднократен акт с оглед на значителния брой хора и институции, които проверява. Дефинира се, че задължението на Комисията за служебно произнасяне при появата на нови доказателства за принадлежност за проверено лице не е обвързано със задължителна проверка, която тя извършва.

Измененията предвиждат, в случай че се установи, че някое от проверяваните лица е с установена и обявена принадлежност и няма нови архивни документи, комисията да се позове на резултатите от предходната проверка, като разкрие и обяви новото публично качество на провереното лице без ново установяване на принадлежността.

Промените бяха гласувани анблок със 77 гласа "за" и 19 "против". ДПС не участваха в гласуването, а от ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и "Възраждане" гласува само по един депутат.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски поиска заглавието да бъде променено на Законопроект за отмяна на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА. Той посочи, че законът не е в съответствие с ежедневието на българските граждани и поиска неговото отпадане.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова възрази, че не може на второ гласуване да се прави редакционна промяна, с която да отпадне цял един закон. 

Парламентът ще разгледа промени в Закона за чужденците в Република България

Председателстващият заседанието зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин не подложи на гласуване предложението на Свиленски. Той посочи, че БСП е за отмяна на този закон, но това не може да стане със заглавието, а с внасяне на друг законопроект.

В крайна сметка заглавието "Законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия" беше прието с 98 гласа "за", 44 "против" и 1 въздържал се. 

Дебатите по законопроекта продължиха повече от два часа. Стигна се и до безредици в пленарната зала, пише БТА. 

Бой в НС между ПП и "Възраждане" заради еврото: "Г-н Копейкин" и "Ще му разбия носа"

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1328 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
аа

2022.06.01 | 16:28

4
Те измряха вече те се сетили....
Заро

2022.06.01 | 15:43

3
ДБ май не осъзнават, че с това предложения мръсните парцали на поне едни 50 % от партийката ще лъснат хахахха
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2022.06.01 | 14:18

1
Ми ко шЪ прайм с другарЕ Танас Танасов бе бойкикев?!

2022.06.01 | 15:30

2
А за болшевиките герберасти два.

Добави коментар

Водещи новини