Каримански: Не всички имат остра нужда от отстъпката за гориво от 25 ст.

  • 01 юни 2022 12:23

  • 459
  • 2
Каримански: Не всички имат остра нужда от отстъпката за гориво от 25 ст.
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

За диференциране на антикризисните мерки към най-уязвимите групи се обяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански ("Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен") пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

,,Аз лично много дължа на това, за да няма раздаване на пари на калпак'', посочи той.

Каримански обясни, че на коалиционния съвет вчера не са дискутирали параметрите на актуализацията на бюджета.

Кирил Петков: От 1-ви юли ще разполагаме с нов бюджет

Разбрахме се, че до четвъртък ще ни бъдат изпратени всички разчети, параметрите за актуализацията на бюджета, както и макрорамката. Надявам се в петък на експертната среща на коалиционния съвет, която ще бъде следобед в 16:00 часа, да можем да дискутираме повечето неща и всяка една от парламентарните групи на коалиционните партньори да представи бележки и съответно нови предложения, допълни Каримански.

,,Нека да видим антикризисни мерки как са разписани вътре. Не съм видял още схемата дали има възможност за диференциране към най-уязвимите групи или не'', коментира Каримански на въпрос дали имат нови предложения.

По думите му пари като уравновиловка да се дават на всички не е толкова целесъобразно. Според Каримански за всяка една мярка може да се приложи това диференциране. Той посочи, че част от хората нямат нужда дори от отстъпката за гориво от 25 ст.

БСП предлага нулева ставка на хляб, плодове и зеленчуци

Относно нулевата ставка на ДДС за хляба и как тя ще се усети от потребителите Каримански коментира, че ДДС-то би трябвало да се отразява на крайния потребител.

Това, което трябва да се направи, е контролните органи да си свършат работата. Има, доколкото разбрах вчера от министъра на финансите, нотификация и Европа е одобрила да имаме по-ниски ставки. За мен най-важното е парите да стигнат навреме и то до най-нуждаещите се, а не до тези, които нямат нужда от такава помощ, заяви той.

Председателят на бюджетната комисия посочи, че е изпратил писмо до министъра на финансите за всички очаквани постъпления от ДДС и акциз по видове стоки.

,,Трябва първо да видим какви ще са приходите в хазната, за да можем да кажем, че това е най-доброто разпределение на мерките в тази ситуация'', разясни той.

До какво ще доведе намаляването на ДДС-то на храните?

Попитан дали "се движат в локалното" на коалиционното споразумение или го спазват, Любомир Каримански коментира, че понякога локалното е по-бързо от магистралата и уточни, че се движат "не към нови избори, а към осъществяване на приоритети, на идеи, на цели".

Любомир Каримански съобщи още, че на коалиционния съвет вчера са се разбрали да има списък с цялото законодателство, което е необходимо във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, така че да може средствата от Европа да бъдат най-облекчени откъм правна рамка, т.е. да могат да пристигнат в България.

Последвайте канала на

Владимир Василев
459 2

Коментари 2

Добави коментар
ne

2022.06.01 | 13:08

2
ama razbira se vie narodnite izednici ministerstvata i vashite vi slugi niamate nujda ot tezi 0.25 stotinki sas koito zalagvate narodat.
Доганмански

2022.06.01 | 12:46

1
Ефенди Каримански, сарайският "сценарист" на чалгарската ви сбирщина има "остра нужда" точно ти - знаков сарайския и особено Делянпеевски лакей точно ти да оглаивш БНБ, ама няма да стане! Онзи учиндолец от идвана дали се е престрашил да му обади тази тъжна новина, или се надява с още рекети, шантажи и изнудване теб да назначат за управител на БНБ! Ами, да се надява, горкото, ама по-добре ще бъде да се надява, че ще може сам, без чужда помощ да си премества задника от дивана и че няма да се налага Хаджи Тошко Нечистоплътния, с непраните от миналата година дрешки, да тича по десет пъти на ден при него, та да го влачи в тоалетната!

Добави коментар

Водещи новини