Европейските синдикалисти поискаха държавна подкрепа за обществения транспорт в България

  • 01 юни 2022 11:31

  • 362
  • 1
Европейските синдикалисти поискаха държавна подкрепа за обществения транспорт в България
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Делегатите на Шестия редовен конгрес на Европейската федерация на транспортните работници (ЕТФ) в Будапеща излязоха с извънредна позиция относно критичното състояние на обществения градски транспорт у нас, съобщиха от Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ).

Според тях е необходима целева финансова подкрепа от страна на държавата вследствие на ковид кризата и покачващите се цени на енергоносителите и горивата през последните няколко месеца. Синдикалистите смятат, че е нужно държавата да се ангажира със стратегически инвестиции в развитието на обществения градски транспорт, като финансовите отговорности се разпределят 50:50 между националния бюджет и бюджета на местните общини. 

Делегатите на конгреса на ЕТФ, представляваща над 5 млн. транспортни работници от всички транспортни сектори в цяла Европа, осъждат агресията, разпространяването на фалшиви твърдения и обвинения, използването на реч на омразата срещу синдикатите и синдикалните лидери като напълно неприемливи в XXI век. Те настояват атаките в публичното пространство и социалните медии в България срещу синдикалните лидери на СТСБ и лидерите на протеста на градския транспорт да бъдат незабавно прекратени. 

Обща стачка блокира Белгия

Отчитат факта, че кампанията за дискредитиране на лидерите на СТСБ в България е вторият сериозен случай на атака срещу синдикални лидери и организации в Източна Европа и е част от нова тенденция, на която трябва да се обърне внимание. Синдикалистите подкрепят справедливите искания на своите колеги и членове на СТСБ за животоспасяваща финансова помощ, без която, според тях, дружествата от системата на обществения градски транспорт у нас ще престанат да функционират и десетки хиляди транспортни работници ще загубят работните си места. 

Последвайте канала на

Теодора Александрова
362 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf

2022.06.01 | 11:36

1
кои???/!

Добави коментар

Водещи новини