Вицепремиерът Константинова обяви къде ще бъдат временно настанени украинските бежанци

  • 30 май 2022 18:50

  • 5393
  • 15
© Булфото

Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това заяви вицепремиерът Калина КонстантиноваКалина КонстантиноваКалина Константинова завършва 9-та Френска езикова гимназия в София. Изучава Икономика в Колежа във видеообръщение за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна, съобщиха от правителствената пресслужба.

От началото на руската агресия в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата получиха над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям например от цялото населението на град Габрово и повече от цялата Габровска област, подчертава вицепремиерът.

„Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, отбелязва Калина КонстантиноваКалина КонстантиноваКалина Константинова завършва 9-та Френска езикова гимназия в София. Изучава Икономика в Колежа. По думите ѝ България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката. „За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях“, посочва във видео посланието Константинова.

Мариана Тошева: Разбра се кои са бежанците в нужда и кои – не

В тази връзка след като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

„Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави“, подчерта вицепремиерът. Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага. „Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от Вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват“, каза още Константинова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5393 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Майко Мила...

2022.05.31 | 15:18

13
200 шивачки от Лом остават без работа - По света и у нас "Масови съкращения на шивачки в Северозападна България. Близо 200 жени ще бъдат освободени заради липса на поръчки в една от най-големите шивашки фирми" Шивашка фирма е готова да приеме украинци без опит предоставя и жилища "Бизнесът е в готовност да осигури работа на пристигналите у нас бежанци от Украйна." Шивашка фирма от Русе е готова да предложи - "Предлагаме работа за шивачки, гладачки, общи работници, електричари, водопроводчици, при нас има различни позиции. Ние сме шивашка фирма, но в едно производство няма само шивачки и гладачки, а има и други дейности", каза собственикът на шивашка фирма Миглена Христова.
Забравих...

2022.05.31 | 15:18

15
И склададжии... И склададжии - майчице мила...
Майко Мила...

2022.05.31 | 15:18

14
Шивачки, Гладачки, Миячки и Общи Работници... Нали ужким бяха ракетни инженери, квантови физици, нобелови лауреати, а то - какво излезе... Трагикомично... Та тия ли нефелници/неграмотници/неспособници - ще ни "движат напред" икономиката...??? За капак излязоха и антиваксъри и какви ли не конспиративни щуротии... Чипове щял да им слага някой... Абе те с основно образование, грамотността/способността им под всякаква критика, но видиш ли - щели да ги чипират... Тия трябва да се радват, че дишат бре... Разбирам поне наистина да бяха умни и способни хора, но ето, че истината/истините излезе... Те клетниците били - Шивачки, Гладачки, Миячки и Общаци... Майко Мила...
ООН: Бежанците от Украйна ще достигнат 8,3 милиона

2022.05.31 | 15:17

11
Добре де... Защо бягат тия хорица??? Нали всеки Божи ден гледаме и слушаме как Украйна РАЗМАЗВА Русия... Всеки Божи ден едно и също - 20000 убити / 30000 убити... 1000 танка / 2000 танка... 500 самолета / 600 самолета... 50 кораба / 100 кораба и т.н. и т.н. и т.н... Бягат в ужас слабите руснаци, пред несравнимата мощ и сила на украйнците... Е.......... Тогава защо бягат тия хорица...??? Както пише Шекспир - "Има нещо гнило в Дания." Ама май е в Украйна... От близо 50 милиона човека - близо 10 милиона до края на годината ще избягат... Е това е абсурдно просто... Една пета от населението на държавата, която твърди, че не само побеждава, а буквално РАЗМАЗВА противника... Просто не е сериозно това...
Волинско клане / Бабин Яр - Уикипедия

2022.05.31 | 15:17

12
От "четивото" за признанието, за лъжата, за "Духа" на Киев - То трябва да си със страшни отклонения/малформации да го вярваш... Украйнските нацисти/фашисти са си лъжа - след лъжа... Излъгаха и за "оня" доброволец с детенцето, който се оказа от "врага" ... Излъгаха и за "оная" с превързаната глава, пред взривения блок, която се оказа от газова експлозия от Челябинск - и то от преди повече от 6 години... Излъгаха и за Мис Украйна - Анастасия Лена, която на снимка с "пушка" се заканваше на Путин - оказа се стара снимка с Еърсофт "пушка" Даже, самото момиче писа в социалните мрежи, че е жертва на пропагандата, и че дори не е в Украйна... Излъгаха и за свалените 8 хеликоптера/самолета над Одеса - оказаха се от видео играта Арма 3...Излъгаха за "героите" от Змийския Остров - оказа се, че просто се предали... Излъгаха за "оная" снайперистката, която била "велика" и "безсмъртна" - оказа се не само смъртна, но и тя издраскана от глава до пети с нацистки/фашистки татуировки - рязаните чеченски карабини Ахмат Сила, имат цяла поредица в Телеграм как им ги режат от телата - я на живите пленници, я от труповете... Излъгаха и на официалната страница на Украйнската Рада, че ще им даваме/пращаме самолети... Кирил Петков горкия, като го питаха журналистите - се хвана за главата... Вика - "Ако имахме десет самолета, нямаше да се чудим кой и как да ни пази въздушното пространство..." Тия стават само да си драскат св*ас*ти*ки, ес*ес, тотенкопф, бяла гордост/сила - по ръцете/краката... Лошото е, че и от Рашките нищо не става... Не могат един път за винаги, да изтрият тия нацисти/фашисти от лицето на земята... Друг е въпроса и те що за стока са де... Но поне няма за тях клипове, като за украйнците, на които татуирани нацисти/фашисти да "преподават" на деца...

2022.05.30 | 21:21

10
По един билет и обратно в Украйна. Войната е само на изток, няма да ги дондуркаме 20 години.....
Тктил

2022.05.30 | 20:16

5
Тия неглеци май се имат за примадони. Куфар,гарата и обратно в украйна при зеленият гном.
Гунчо

2022.05.30 | 21:14

9
Ти си гном
Чичо

2022.05.30 | 20:50

8
Браво Константинова! Май някой трябва с по-твърда ръка да решава проблемите в тази държава.

2022.05.30 | 20:42

7
Ич на уя ми не е !
БЪЛГАРИЯ

2022.05.30 | 20:25

6
Да им дават БГ паспорти да ни облагородят ,че с тоя турски ген .....
Stivy

2022.05.30 | 19:33

4
Оставете хората на мира,какво ги разкарвате като мечки.Милиони евро издрънчихте от Европа,къде са парите?

2022.05.30 | 19:20

3
Навсякъде се оплакват от тия Бандеровци-Полша Латвия, Литва ,Словакия Буквално ги мразят!

2022.05.30 | 19:19

2
Стига сте унижавали българите и луксували бандеровци туристи!

Добави коментар

Водещи новини