Военният министър и началникът на отбраната се срещнаха с шефа на генщаба на турската армия

  • 30 май 2022 18:26

  • 655
  • 0
Военният министър и началникът на отбраната се срещнаха с шефа на генщаба на турската армия
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

Проведоха се срещи на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Турция армейски генерал Яшар Гюлер, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Турция армейски генерал Яшар Гюлер от днес, 30 май, е на официална двудневна визита в нашата страна по покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В рамките на срещата приоритетно бяха обсъдени теми от взаимен интерес в областта на сигурността и отбраната. Специално внимание бе отделено на настоящите и бъдещите предизвикателства пред страните- членки на НАТО в резултат на войната в Украйна. Подчертана бе необходимостта от съвместни действия на всички съюзници от Източния фланг на Алианса в отговор на агресията на Русия спрямо Украйна и в частност – в Черноморския регион. Oтчетено бе доброто ниво на военното сътрудничество между Република България и Република Турция като стратегически съюзници и партньори в обща колективна система за сигурност. Акцент бе поставен и върху перспективите за развитие на регионалното сътрудничество във военната област и по-специално върху постигането на определени способности от многонационалните формирования в региона в контекста на повишената бдителност на Алианса.

По-късно днес армейски генерал Яшар Гюлер беше приет от министъра на отбраната Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни. Двамата обсъдиха предизвикателствата пред сигурността и ролята на България и Турция като страни-членки на НАТО в запазването на стабилността в Балканския регион. На срещата беше откроено традиционно доброто двустранно сътрудничество в областта на отбраната.

Утре, 31 май, армейски генерал Гюлер ще посети Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия в София. Очаква се по-късно през годината експерти от турската страна да се запознаят на място с неговата дейност, което ще спомогне да бъдат разгледани потенциални перспективи за сътрудничество.

Драгомир Заков: Трябва ни ескадрила, иначе първите 8 изтребители ще са безсмислени

Последвайте канала на

Константин Тодоров
655 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини