Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

  • 27 май 2022 16:41

  • 624
  • 5
Кирил Петков ще участва в извънредното заседание  на Европейския съвет в Брюксел
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министър-председателят Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 30 и 31 май в Брюксел. Европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност, съобщиха от правителствената пресслужба.

Държавните и правителствени ръководители ще дискутират актуалните развития, свързани с руската военна агресия в Украйна и продължаващите действия на ЕС в подкрепа на украинската страна. Предвижда се видеоконферентна връзка с украинския президент Владимир Зеленски. Темата за сигурността и отбраната ще бъде обсъдена в контекста на последващите действия след Срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март 2022 г. Акцент ще бъде поставен върху начините за повишаване на устойчивостта и отбранителния капацитет чрез инвестиции.

Русия иска отмяна на международните санкции, за да се избегне световна продоволствена криза

По темата енергетика лидерите ще обсъдят представения от Европейската комисия план REPoweEU, целящ ЕС да стане във възможно най-кратък срок независим от руски изкопаеми горива чрез повишаване нивото на амбиция по отношение на възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и диверсифициране на газовите доставки. По отношение на продоволствената сигурност фокусът е върху необходимостта от смекчаване на ефектите от украинската криза върху глобалната продоволствена сигурност и предприетите от Европейската комисия до момента действия.

За българското правителство от приоритетно значение е осигуряването на енергийната сигурност чрез реална диверсификация на източниците и маршрутите на доставки. Нарастващата геополитическа несигурност поради ситуацията в Украйна оказва осезаемо въздействие върху енергийния сектор. Наред с кризата с енергийните цени преустановяването на доставките на газ за България от Газпром експорт на 27 април 2022 г. поставя сериозни предизвикателства пред енергийните и икономическите ни системи. В тази връзка България последователно защитава позицията, че за преодоляване на тези предизвикателства са необходими незабавни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, както и овладяване на високите енергийни цени.

Последвайте канала на

Владимир Василев
624 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Антоанета

2022.05.29 | 22:01

5
Енергийният сектор страда, но скоро ще бъде подобрен, благодарение на новата политическа сила

2022.05.27 | 18:28

4
Дано,не се върне жив циганина Киро от, Брюксел,
плевен

2022.05.27 | 17:26

3
те не си никой анус с този кокорко пп какви сте вие бе л айняри
аз

2022.05.27 | 17:09

2
стига е харчил парите ни и да говори глупости
плевен

2022.05.27 | 16:56

1
ти не си никъкъв боклук

Добави коментар

Водещи новини