Парламентът обсъжда на второ четене промени в Закона за опазване на околната среда

  • 26 май 2022 09:44

  • 236
  • 1
Парламентът обсъжда на второ четене промени в Закона за опазване на околната среда
© Булфото

Парламентът обсъжда на второ четене промени в Закона за опазване на околната среда.

Те бяха приети на първо четене на 26 януари т.г. С тях се цели усъвършенстване на законодателството по опазване на околната среда и постигане на по-високо ниво на хармонизация с европейското законодателство в областта на емисиите от промишлеността, оценката на въздействието върху околната среда на някои публични и частни проекти, контрола на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества.

При дебата на промените на второ четене Парламентарната комисия по околна среда и води запази обжалването само на една съдебна инстанция на оценката за въздействие върху околната среда за обекти от национално значение или стратегическа важност. Част от депутатите от комисията и природозащитници обаче настояват за въвеждане на двуинстанционно обжалване.

"За нас не е вярно, че обжалването бави важни обекти". Това обяви в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" депутатът от "Демократична България" и вносител на промените Зорница Стратиева: "Забавянето идва от други тежки пороци. Не смятаме, че лишаването от правото на достъп до правосъдие на втора инстанция забавя някакви дела. Ако има такова забавяне, инвеститорите могат да се възползват от разпоредбите на Административнопроцесуалния кодекс. Там има един член, в който е казано, че проекти, които са от национално значение, за които има съдебни дела и които биха могли да бъдат забавяни, имат право на предварително изпълнение. Тези поправки, които са внесени, са приети през 2017 година, дори след вето, наложено от президента, накърняват правата на гражданите да имат право до достъп до правосъдие".

Младен Шишков от ГЕРБ обясни, че като управляващи са направили много в областта на сигурността на околната среда: "Започва контрол, по-добра информираност и превенция на рисковете. Беше създаден Национален координационен център в Министерството на околната среда и водите. И това, колеги, е една много малка част от направеното в сектор околна среда от ГЕРБ".

"Ставаме свидетели как управленската коалиция всячески се опитва да угоди на брюкселските чиновници, като транспонира европейското право без да се интересува от проблемите на българската природа. Какво стана с плановете за управление на защитените зони, с инфраструктурата във ВиК сектора, целяща да подобри качеството на питейната вода и да намали загубите, които на места са 70% . Какво стана с концесията по Черноморието, която според коалиционното правителство трябва да се преосмисли. Този законопроект дори не е писан от вас", реагира Иво Рувчев от "Възраждане".

От БСП настояват да се търси баланс.

"Няма празно пространство в икономиката - парите търсят откъде и как да минат. Въпросът е ние ще успеем ли да ги привлечем това да се случи през България или не. И тука трябва да бъде намерен балансът и не забавяне на всичките тези толкова важни за страната ни инфраструктурни обекти, а не отново да коментираме кой какъв е, кой, какво и как е правил", заяви Борислав Гуцанов.

 

 

Калина Христова
236 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сани

2022.05.26 | 14:33

1
Оняха се тези зелени натегачи. Не спират да мрънкат и искат ...

Добави коментар

Водещи новини