Кирил Маричков и Ириней Константинов: 24 май е най-българският и обединяващ празник

  • 24 май 2022 10:42

  • 2234
  • 2
Кирил Маричков и Ириней Константинов: 24 май е най-българският и обединяващ празник
© БТВ

„Когато бях във Великото народно събрание и трябваше да се гласува Конституцията, имаше и такъв момент, че трябваше да се гласува кой да бъде химна на химн и националния празник на България и имаше четири предложения - между тях беше 3 март, Съединението, Независимостта и 24 май. 24 май беше предложение на Комисията по култура в парламента, в която аз участвах. Бяха гласувани четирите предложения и за мен беше приятно да видя, че културните дейци почти от всички парламентарни групи гласуваха за 24 май. Обаче спечели 3 март. Така че още тогава са повдигна този въпрос“, разказа музикантът Кирил Маричков в празничното студио за 24 май на „Тази сутрин“.

„Аз лично гласувах, разбира се, за 24 Май. И сега смятам, че това е най-българският празник и ние щяхме да бъдем в това отношение уникална държава, защото почти не знам да има друга такава. Почти на всички държави националният празник е свързан с някакви битки и кръвопролития. У нас щеше да бъде свързан с култура“, каза Маричков.

24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура

„Това е един много обединяващ празник. Един празник, който има смисъл, един празник,  за който всички биха гласували, който носи дух, надежда, който напомня за езика за словата един празник, в който трябва да си напомняме, че изговаряйки думите, искаме да ги чуват отсреща“, допълни театралният режисьор Ириней Константинов.

Последвайте канала на

2234 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2022.05.24 | 13:50

2
Защо училищата, университетите и БАН продължават да преподават лъжи по история: че българите били дошли от Азия? Защо не се говори за най-древните азбуки, глаголица и кирилица: всяка от тях съществуваща от поне 7000 години - справка, пещерата Магурата и стотици места и надписи по Балканите? Защо не се говори за бащите на българите: арийци, пеласги и траки? Образователните институции в България извършват национално предателство. Сегашните български "учени" са за съд заради геноцид над собствения народ и слугуване на чужди политически интереси.

2022.05.24 | 12:00

1
КИРИЛ МАРИЧКОВ Е ГНУСЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ПЛУЖЕК

Добави коментар

Водещи новини