Йордан Цонев се обърна към председателя на НС

  • 19 май 2022 15:11

  • 1071
  • 3
Йордан Цонев се обърна към председателя на НС
© Булфото (архив)

Словото е нашето оръжие, на политиците и на парламентаристите тук, ако ние говорим, че се злоупотребява с процедурата по начина на водене, г-н председател, вие като юрист трябва да си дадете сметката, че това е следствие на правен вакуум. Това каза Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на, заместник-председател на парламентарната група (ПГ) на ДПС, в хода на дискусията по искането за предсрочно освобождаване на Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната") от поста заместник-председател на Народното събрание (НС).

Искането е внесено от трите опозиционни партии в парламента - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Според правилника на НС предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители. Поводът за исканата оставка на Иванов е отнемането на думата на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък, 13 май. Тогава Десислава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС.

НА ЖИВО: Искри в парламента заради искането на оставката на зам.-председателя Мирослав Иванов

Ако толкова много се използва тази процедура не по предназначението й, то е защото ние всички като правим правилника, не сме дали достатъчно възможности да се говори, да се изкаже мнение. Има остри изказвания, на които нямаш право да кажеш остра дуплика. Първото, което трябва да направите като председател, е да инициирате промяна в правилника, настоя Цонев, обръщайки се към председателя Никола Минчев. 

Трябва да има процедура народният представител да говори, не да мълчи. Това трябва да бъде стимулирано и от правилника, и от водещите, и от всички нас, защото ние нямаме друго оръжие, освен словото, посочи Цонев. 

В духа на нашия правилник е кротко, със забележки, но да оставим говорещия да завърши мисълта, посочи Цонев.  

Ние трябва да си подобрим работата и да се върнем към духа на тази институция и всъщност да се водим не от буквата, а от духа на закона, каза той. 

Колегата му Хасан Адемов се обърна с реплика към Цонев. Той посочи, че двамата с него са работили с много председатели, сред които Стефан Савов, Иван Куртев, Юнал Лютфи, Гиньо Ганев, Георги Пирински. Правите ли някаква разлика между колегите, които изброих и начина, по който те спазваха духа и буквата на закона, и младия колега Мирослав Иванов, попита Адемов. 

Когато придобиеш самочувствие и повярваш в себе си, тогава е възможно по някакъв начин да се вземеш насериозно и да предизвикаш негодуванието на колегите. Ето това не бива да допускаме, каза Адемов. 

Противопоставянето, политическата идеология, несъгласието по отделна тема, не е повод да се руши авторитетът на институцията, допълни колегата им Халил Летифов. 

Председателят на парламента Никола Минчев в реплика посочи, че в случая няма правен вакуум. Той призна, че има хипотези, които не са изрично уредени в правилника, които поставят в трудна ситуация не само народните представители, но поставят на изпитание и председателя, но в случая не е било така. По-рано Минчев заяви, че парламентарната група на "Продължаваме Промяната" стои зад Мирослав Иванов. В парламента, за да подкрепи Иванов дойде и премиерът Кирил Петков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1071 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.19 | 15:18

1
Отивай в Анадола фес миризлив.
Platen optimist

2022.05.19 | 15:21

2
Da vzeme i Kireto
Данаил Огнянов

2022.05.19 | 15:34

3
Иванов нее за това място! Веднага трябва да го сменят! За това пада рейтинга на ПРАВИТЕЛСТВОТО!

Добави коментар

Водещи новини