Никола Минчев: "Продължаваме Промяната" стои твърдо зад Мирослав Иванов

  • 19 май 2022 14:25

  • 527
  • 1
Никола Минчев: "Продължаваме Промяната" стои твърдо зад Мирослав Иванов
© Bulphoto
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме Промяната" стои твърдо зад Мирослав Иванов и сега е моментът да изразите тази подкрепа към него с аплодисменти, каза в изказването си председателят на Народното събрание (НС) Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са, последва ставане на крака и аплодисменти от депутатите от управляващото мнозинство, съобщава БТА.

Пленарната зала дискутира по исканата от трите опозиционни партии ГЕРБ-СДС, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и "Възраждане" оставка на заместник-председателя на НС Мирослав Иванов.

Анализирайки мотивите на вносителите и фактите, Минчев заяви, че категорично счита, че в настоящия случай искането е лишено от материално-правните основания, за да бъде реализирана отговорността на земестник-председателя. В същото време той отбеляза, че ролята на председателя на парламентарна група е изключително значима и много отговорна.

"Миналия петък декларацията на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която трябва да е 10 минути, продължи над 12 минути, но Иванов не я прекъсна, въпреки че имаше формално основание, защото това е дух на уважение към народните представители, парламентаризма, към председателя на най-голямата опозиционна парламентарна група, обясни председателят на НС".

Страшен скандал в НС: Депутатите се хванаха за гушите

"Считам, че и аз, и всичките ми заместници спазваме този дух", коментира Минчев. "Капитанът може да говори със съдията, но на капитана му свирят фал за същите нарушения", добави той.

"Като председател считам, че г-н Иванов се справи със ситуациите", обобщи председателят на парламента. В началото на изказването си той припомни, че мотивите за исканата оставка са за системно превишаване на правата и системно неизпълнение на задълженията на заместник-председателя. Минчев обърна внимание, че при така заявени мотиви, очакванията са в изложението да има описание на множество нарушения, но случаят не бил такъв. "В тях са описани три конкретни нарушения, извън твърденията, че не подпомага председателя на парламента, което не е вярно", коментира той.

Първият случай засяга извънредното заседание на НС на 1 март т.г., когато Мирослав Иванов наложи наказание "забележка" на председателя на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов. В мотивите си вносителите на искането за оставка посочват, че председателският съвет е разгледал тази забележка - това не е така, Костадинов не е оспорвал забележката си и тя е останала валидна. Следващият случай е от 15 април, когато Иванов е наложил забележка на Костадин Ангелов от ПГ на ГЕРБ-СДС - оспорена и отменена по-късно от председателския съвет.

НА ЖИВО: Искри в парламента заради искането на оставката на зам.-председателя Мирослав Иванов

На 13 май имаше декларация на ГЕРБ-СДС, след това вицепремиерът Асен Василев взе думата и се изказа по същата тема, мина към следващия казус Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са. Той отбеляза, че уредбата в правилника за "декларация от името на парламентарна група" казва, че тя трябва да е по тема, която не е в дневния ред и продължава 10 минути. Според уредбата представителите на Министерския съвет също могат да се изказват по точки, извън дневния ред на заседанието. Докато течеше изказването на Асен Василев, Иванов каза, че групите ще имат възможност на отношение, продължи Минчев. След това последваха процедури по начина на водене, при което Иванов отне думата на Десислава Атанасова. Тя започна с обръщението "уважаеми, г-н председател" и след това нито веднъж не засегна председателя, отбеляза Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са. Изказването на Атанасова имаше характер на отношение към изявлението на Асен Василев, а не по начина на водене, обясни председателят на парламента.

Дава ли това право на председателя да прекъсне и да вземе думата на изказващия, когато не е по темата - да, така че има ли нарушение - няма, категоричен е Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са. Оттам нататък в мотивите се твърди, че Иванов е предизвикал безредици в пленарната зала, посочи още той. Сам Иванов трудно може да предизвика такива, могат да ги предизвикат група народни представители, тръгнали към трибуната, коментира Минчев. Останахте ли с впечатление от разгледаната фактическа обстановка, че е налице системно нарушение и неизпълнение на задълженията, попита той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
527 1

Коментари 1

Добави коментар
Kiro Holesterola

2022.05.19 | 15:47

1
Продължаваме Промяната с твърд зад Мирослав Иванов

Добави коментар

Водещи новини