Европейската комисия очаква от България да въведе правилата на ЕС за авторското право

  • 19 май 2022 13:55

  • 372
  • 0
Европейската комисия очаква от България да въведе правилата на ЕС за авторското право
© Novini.bg/ Canva

Европейската комисия съобщи, че изпраща мотивирани становища до България, Кипър, Гърция, Ирландия, Латвия, Полша, Португалия, Словения, Словакия и Финландия за това, че не са съобщили какви мерки предприемат за въвеждане на европейските правила за авторското право и сродните му права, приложими за определени онлайн предавания.

Комисията изпраща също мотивирани становища до България, Белгия, Кипър, Дания, Гърция, Франция, Латвия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия и Швеция за това, че не са съобщили за мерките за прилагане на правилата за авторското право и сродните му права в цифровия единен пазар.

ЕК с предупреждения към 23 страни, сред които и България

Целта на посочените правила е да внесат промени, така че потребителите и творците да се възползват максимално от цифровия свят. Правилата защитават носителите на права от различни области, като насърчават създаването и разпространението на повече съдържание с висока стойност, пише в съобщението на комисията.

Те осигуряват по-голям избор на съдържание за потребителите чрез намаляване на разходите по сделките и улесняване на разпространението на радио- и телевизионни програми в ЕС. Държавите трябва да въведат тези правила без допълнително забавяне, което ще позволи на гражданите, творците, медиите, изследователите, преподавателите и институциите в областта на културното наследство, както и на доставчиците на услуги в ЕС, да започнат да се възползват от тях, добавя ЕК.

Комисията дава срок от два месеца за предприемане на необходимите действия, иначе може да се обърне към Съда на ЕС.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини