Министър Караджов: Няма опасност да загубим финансирането си по големи инфраструктурни проекти

  • 19 май 2022 11:59

  • 325
  • 4
© БТВ

Този конструктивен диалог трябва да отиде на експертно ниво. Днес не сме поемали ангажименти един към друг, но се разбрахме, че работната група започва работа още от утре. Излъчени са 6-ма представители от страна на превозвачите, стответно и наши експерти. Те ще започнат работа по всички въпроси, които са написани при днешната среща. Имаме яснота кои са важните въпроси, по които да се работи. Това заяви министърът на регионалното развитие Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова след срещата си с превозвачите. 

Към днешна дата за нито една от двете страни не е полезно да се приемат ангажименти. Стъпваме върху експертизата на работната група, която ще стигне до предложения, с които да работим. Има съгласие за обхвата на въпросите, по които трябва да вземем решение. Предложенията не могат да бъдат разглеждани по еденично, трябва да бъдат събрани в обща схема, каза още той. 

Караджов коментира предупреждението на председателя на регионалната комисия в ЕП, че България може да загуби финансирането си по големи инфраструктурни проекти, ако не бъдат завършени възможно най-скоро.

Изразявам своето удивление, че ние не сме получили покана за тази визита. Аз като министър научих от медиите за визитата на колегата от Европейския парламент. Много щях да се радвам да обменя информация с него и да го информирам за това кое е в ход и кое е забавено. Нямаме нито един забавен проект от естетсвото да се загубят средства, отбеляза регионалният министър. 

Гроздан Караджов кани превозвачите на среща

По думите му няма опасност да бъдат изгубени пари. 

Единственият проект с опасност е Кресна, на която договора изтича през октомври. Проблем с финансирането не би могъл да се получи. Проблемът е, че закъсняваме с решението. 

Откакто аз съм министър, ние не сме плащали за „Хемус”. Причината за това е, че в бюджета няма нито стотинка по специалната сметка за тази магистрала. Естествено обаче по издадени фактури възниква задължение за заплащане на ДДС. Това не е справедливо. Надявам се много скоро този пореден възел да бъде разплетен, посочи Караджов. 

Министърът увери, че ремонтът на пътя през прохода „Витиня” вече е започнал, реже се асфалт и се запълват дупките. И допълни, че идеята е участъкът да стане напълно безопасен за тежкотоварните превозни средства, които преминават оттам.

След ремонта на виадукта на „Хемус”, заради който това движение беше свалено, ще започне и основен ремонт. Той ще мине през проектиране с процедура по ЗОП и после ще се организира още една такава – за основен ремонт. Ремонтът на магистралата ще завърши до три месеца, допълни министър Караджов. 

Виолета Симеонова
325 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.05.19 | 12:24

4
Ако Кирил Петков беше премиер последните 12 години, а не Боко М.утрата, България щеше да е много по-богата к просперираща, а заплатите щяха да са близки до тези на богатите европейски държави!
123

2022.05.19 | 12:23

3
Май са ти набили канчето. Миналата седмица друго пееше. Ама ти не си виновен, като си никой.
А∆¶®™А★

2022.05.19 | 12:13

1
Браво!! След 12 години геноцид и ограбване на българския народ най-накрая парите тръгват към хората.

2022.05.19 | 12:14

2
Добре че изметохме герп

Добави коментар

Водещи новини