Каримански: ИТН е съгласен с голяма част от антикризисните мерки

  • 18 май 2022 14:14

  • 478
  • 0
Каримански: ИТН е съгласен с голяма част от антикризисните мерки
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" (ИТН) е съгласен с голяма част от антикризисните мерки. Смятаме, че може би ще работят, въпросът е обаче, че трябваше да имаме достатъчно изчисления за ефекта от тях. Така председателят на бюджетната комисия и депутат от ИТН Любомир Каримански коментира пред журналисти в парламента представения днес пакет от антиинфлационни мерки.

Всичко по темата:
Антикризисните мерки на кабинета Петков 154

Той уточни, че не са получили анализ за приходите от газ, електричество, какъв ще бъде размерът на ДДС, на акцизите. Това трябваше да бъде предварително направено, за да можем да направим т. нар. симулация "фискално пространство" и да кажем този приход може да бъде разпределен по такъв начин към уязвимите групи, посочи Каримански.

Той заяви, че има резерви към някои мерки. По думите му не е ясна, например, схемата, по която тютюневите изделия ще бъдат облагани с по-висок акциз. Не мога да кажа дали, примерно, това, което възнамерява да направи Министерството на финансите, е достатъчно прецизна схема, която ще доведе до увеличаване приходната част във фиска така, че тя да може да бъде преразпределена към тези, които имат най-много нужда, обясни председателят на бюджетната комисия. За предложението, свързано с преизчислението на пенсиите, той посочи, че не са видели изчисленията на Националния осигурителен институт колко ще струва.

Мерките трябва да работят в полза на гражданите, подчерта представителят на ИТН. Нямахме достатъчно данни за въздействието на тези мерки върху отделните уязвими групи, отбеляза Любомир Каримански. Според него, за да работят мерките, е необходимо да има дефиниция за всяка една от приоритетните категории и да се знае как ще рефлектират върху тях. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
478 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини