Лена Бориславова обяви две много важни решения на правителството

  • 18 май 2022 13:59

  • 9762
  • 109
© Novini.bg

Беше одобрен законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, с който във взаимодействие с представители на Европейската прокуратура бяха приети изменения, които са насочени към осигуряване на независимост и по-добро функциониране на Европейската прокуратура у нас. До този момент имаше съществени функционални и други дефицити, които пречеха на работата на Европейската прокуратура. Това заяви на брифинг говорителят на кабинета „Петков“ Лена БориславоваЛена БориславоваЛена Бориславова е родена на 8 октомври 1989 г. Завършила е право в Софийски университет и.

Тя прочете част от становището на Европейската прокуратура в подкрепа на идеята на българското правителство за промени в Закона за съдебната власт. „Предлаганите промени са наложителни и отразяват напълно смисъла на регламента. Смятаме, че са необходими. Нещо повече – предлаганите промени осигуряват независимостта и безпристрастността на съдебната власт. Те следва винаги да са гарантирани, а службите, натоварени с разследването и наказателното преследване да бъдат в състояние надлежно да изпълняват функциите си. Независимостта на съдебната власт предполага по-конкретно, че съответният съдебен орган е в състояние да упражнява както съответните правила, така и на практика съдебните си функции напълно самостоятелно, без да е йерархично обвързан или подчинен на друг орган. Без да получава нареждания или указания, от когото и да било, като по този начин е защитен от външна намеса или натиск, които могат да накърнят независимостта на преценката на неговите членове и да повлияят на техните решения“, са мотивите на Европейската прокуратура.

"В хода на съгласувателната процедура и общественото обсъждане законопроектът посрещна голяма подкрепа. Единственото отрицателно становище беше на ПРБ – че противоречал на Европейския регламент за Европейската прокуратура и на Конституцията на Република България. И двете групи съображения са несъстоятелни. Не се нарушава нито една конституционна норма. Очаквам НС максимално бързо да приеме и разгледа този законопроект", каза правосъдният министър Надежда Йорданова. 

Европейските делегирани прокурори да се обособят в самостоятелна структура, предвиждат изменения в Закона за съдебната власт

Бориславова съобщи още, че правителството ще подпише меморандум за сътрудничество с Базелския институт за добро управление. „Той е независима експертна организация, която е учредена в Швейцария и е посветена на работата по целия свят с публичните и частните структури за укрепване на управлението, противодействие на корупцията и свързаните с нея финансови престъпления, както и възстановяване на отклонени активи“, посочи тя.

Говорителят на кабинета обясни, че споразумението за сътрудничество ще работи в три основни направления. „Изграждане на капацитет за подбор на служители на правоприлагащите органи и др. разследващи органи за постигане на по-ефективно разследване, проследяване на активи и събирането на такива от незаконна дейност. На следващо място ще бъдат предоставени консултантски услуги относно проследяване на съмнителни активи, които биха могли да се резултат от корупция. Трета основна цел ще е прегледът на обхвата на основните пречки в настоящата верига от действия и структурни дефицити за противодействие на корупцията и предлагане на възможни решения“, допълни Бориславова.

„Нямаме търпение за това сътрудничество. Това е организация с изключителна експертиза в областта на противодействие на корупцията. Това е първа крачка“, зави от своя страна правосъдният министър Надежда Йорданова.

Софийска градска прокуратура погва Български пощи

По повод информацията, че Прокуратурата проверява министър Събев и вицепремиера Калина Константинова заради кибератаката над „Български пощи“, Бориславова заяви: „Разпитът на хора от кабинета – това няма да е изключение за ПРБ в този мандат на правителството. Ще сме готови да съдействаме по всякакъв начин за разкриване на всякаква престъпност“.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
9762 109

Свързани новини

Коментари 109

Добави коментар
металург

2022.05.18 | 14:10

1
Мустакат травестит!
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.05.18 | 14:12

2
И ДРУГАРКИ С РАЙБЕР ....., КАЖИ НА СВИЛЕНСКИ , ЧЕ НЯМА ТЕРМИН " ХЛЕБНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ " ....., ДРУГАРЯ ВЧЕРА БЕШЕ ПИЯН .. С БЯЛАТА РИЗА ....

2022.05.18 | 14:12

3
Ленче, Ленче, порадвай се още малко на властта,че малко ти остана. И на теб, и на Надето, и на Кирето, и на всичките ви смешковци.
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.05.18 | 14:14

4
И ДРУГАРКИ ЕДНО ВРЕМЕ В СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЗАВОДИ И КАФЕ С РАЙБЕР ....., КАЖИ НА СВИЛЕНСКИ , ЧЕ НЯМА ТЕРМИН " ХЛЕБНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ " ....., ДРУГАРЯ ВЧЕРА БЕШЕ ПИЯН .. С БЯЛАТА РИЗА ....
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.05.18 | 14:15

5
ШиБАХМЕ ДРУГАРКИ ЕДНО ВРЕМЕ В СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЗАВОДИ И КАФЕ С РАЙБЕР НА ПОЧИВКАТА НА ОБЕД ..!.. ....., КАЖИ НА СВИЛЕНСКИ , ЧЕ НЯМА ТЕРМИН " ХЛЕБНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ " ....., ДРУГАРЯ ВЧЕРА БЕШЕ ПИЯН .. С БЯЛАТА РИЗА .... ..
Г

2022.05.18 | 14:22

15
Знам за " кафето с райбер".
дкмс

2022.05.18 | 14:16

6
невър ендс.......

2022.05.18 | 14:17

7
Как ми се иска да си легна с нея ...
Инвалид с инвалидна карта

2022.05.18 | 16:02

35
И стояща!
Инвалид с инвалидна карта

2022.05.18 | 16:01

34
Политиците се чукат само по политически причини!
Точно с тя ли бе

2022.05.18 | 14:59

28
Тъп
ДРУГАРКАТА

2022.05.18 | 14:18

8
ЙОРДАНОВА СИ МЕЧТАЕ ЗА ХУУУХУУЙ , АМА НЯМА ...И СТАНАЛА ЗЛОБНА И ГАДНА ..
30години едно и също....

2022.05.18 | 14:19

9
миндил до миндила.......
егати

2022.05.18 | 14:20

10
травестита е леночка

Добави коментар

Водещи новини