НС: Централното координационно звено за еврофондовете може да бъде организирано и в МФ или в друго министерство

  • 18 май 2022 10:33

  • 251
  • 0
НС: Централното координационно звено за еврофондовете може да бъде организирано и в МФ или в друго министерство
© Булфото (архив)

Парламентът прие на второ четене изменения в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. С промените се създава нормативна възможност Централното координационно звено да бъде организирано в администрацията на Министерския съвет, в рамките на специализираната администрация на Министерството на финансите или на друго министерство.

В отрицателен вот Деница Николова (ГЕРБ-СДС) коментира, че току-що е създаден поредният хаос при прехвърляне на координационните функции на Централното координационно звено към едно ведомство, което всъщност не знаят кое е.

НА ЖИВО: НС гласува промени в Закона за ГМО

С измененията в закона за управление на средствата от европейските фондове се цели постигане на съответствие с новата структура на Министерския съвет и синхронизация на действията, ефективност и оптимизиране на администрацията. В споразумението за съвместно управление на България в периода 2021-2025 г. се предвижда дирекция "Централно координационно звено" да премине от администрацията на Министерския съвет към Министерството на финансите, се посочва в мотивите към законопроекта. 

Според Петър Чобанов от ДПС няма голям смисъл от този законпроект. Той отбеляза, че на второ четене от шест параграфа са отпаднали четири, а предложеният между двете четения допълнителен параграф от Кристиан Вигенин ("БСП за България") е бил оттеглен.

Кристиан Вигенин обясни, че предложението е оттеглено, защото вероятно неговото място не е в този закон, а в закона за държавния бюджет. Той обясни, че взаимоотношенията с Европейската комисия за периода 2007 - 2013 г. вече са уредени, но продължават да излизат съдебни решения за бюджетни корекции по проекти. По думите му това засяга не малко общини и бюджетни организации. Вигенин посочи, че това е проблем, който трябва да решат следващия месец с актуализацията на държавния бюджет.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини